Hud, hår och naglar
Akne
Akne är ett slags röda och upphöjda prickar på huden. Akne kallas ofta för finnar.
Borrelia
Fästingar är små insekter som biter sig fast i huden och suger blod. De trivs i skogen och i högt gräs. Fästingar blir aktiva när det är minst fem grader varmt ute. Därför brukar man kunna få fästingbett från mars till november. När fästingar suger blod kan de sprida sjukdomen borrelia.
Brännskada av manet
Det gör ont att bli bränd av en manet. Huden blir röd och svullen. Det kan kännas och se ut som en brännskada eller som nässelutslag.
Brännskada av växter
Det finns växter som kan skada huden. Ofta säger man att de bränns. Sådana växter är brännässla, jätteloka och björnloka.
Brännskador
Brännskador kan man få på olika sätt. Till exempel av solen, kokande vatten, en varm ugnsplåt. Man kan också få brännskador av elstötar, eldsvåda och vissa växter och djur. Små brännskador läker av sig själva medan stora brännskador måste skötas om i sjukvården.
Bältros
Bältros är blåsor och utslag på huden. De sitter ofta samlade på ena sidan av överkroppen. Eller så sitter de som ett bälte runt kroppen. Bältros heter också herpes zoster.
Cafe-au-lait-fläckar
Cafe-au-lait-fläckar är ett slags födelsemärke. De är ljusbruna och platta och kan finnas var som helst på kroppen.
Eksem
Det finns olika sorters eksem. Eksem betyder att man får torra och röda utslag på huden. Ofta kliar det. Det beror på att det har blivit en inflammation i huden. Eksem smittar inte.
Eldsmärke
Eldsmärke är en sorts födelsemärke som finns redan när man föds. Det ser ut som en rosa eller röd fläck på huden. Fläcken är helt platt. Eldsmärke kallas också för portvinsfläck eller portvinsmärke.
Fettknöl
En fettknöl är en knöl i huden som kan finnas var som helst på kroppen. Små fettknölar syns oftast inte men man kan känna dem under huden. Ett annat namn för fettknöl är lipom.
Fästingbett
Fästingar är små insekter som biter sig fast i huden och suger blod. De trivs i skogen och i högt gräs. Fästingar blir aktiva när det är ungefär fem grader varmt ute. Därför brukar man kunna få fästingbett från mars till november. När fästingar suger blod kan de sprida sjukdomar som borrelia och TBE.
Födelsemärke
Ett födelsemärke är en fläck på huden. Sådana kan finnas var som helst på kroppen och ha olika färg, form och storlek.
Getingstick
Att bli stucken av en geting kan göra riktigt ont. Huden blir röd och svullen vid sticket. Efter ett tag kan det börja svida och klia. Oftast går det över efter några dagar.
Hudbristningar
Hudbristningar ser ut som streck i huden. I början kan strecken vara rosa, mörkröda, lila eller bruna. Efter ett tag får de nästan samma färg som huden runtomkring. Hudbristningar är vanligt, känns inte och är inte farligt.
Hundbett och kattbett
Att bli biten av en katt eller hund gör ont. Ibland blir det bara en rispa i huden av bettet. Då läker den oftast av sig själv. Men om djuret biter hårt kan tänderna gå igenom huden och då blir det ett sår.
Huvudlöss
Huvudlöss har ingenting med smuts eller dålig hygien att göra. Alla som har hår på huvudet kan få huvudlöss.
Höstblåsor
Sjukdomen höstblåsor brukar börja med att man får feber och ont i halsen. Efter några dagar får man små blåsor inne i munnen och i halsen. Man kan få röda prickar på kroppen också.
Klåda
Klåda betyder att det kliar i huden. Klåda kan bero på väldigt många olika saker.
Knöl av lymfkärl eller blodkärl
En del barn föds med något som heter kongenitalt hemangiom. Det beror på att blodkärl eller lymfkärl har växt på ett ovanligt sätt så att det har blivit en knöl under huden.
Köldskada
En köldskada börjar med att känseln försvinner i den del av kroppen som har blivit för kall. Det är vanligast i händer, fötter eller ansikte. Huden blir kall och vit. Om man inte kommer in i värmen så kan köldskadan bli värre.
Leverfläckar
Leverfläckar kallas ofta för födelsemärken och är en naturlig del av huden. Både barn och vuxna kan få leverfläckar. Vissa har bara några medan andra har många.
Loppbett
Loppbett märks som små, röda och kliande prickar. Prickarna sitter ofta på rad. Det beror på att lopporna gärna biter flera gånger innan de bestämmer sig. De gör liksom några provbett.
Medaljongsjuka
Medaljongsjuka börjar med ett ovalt utslag på kroppen som är några centimeter stort. Oftast kommer det på magen eller ryggen. Efter några dagar brukar det komma flera och mindre utslag i närheten av det första. Sjukdomen heter också pityriasis rosea och kallas ibland för fjällros.
Mjäll
Mjäll är små, vita hudflagor i håret och hårbotten. Mjäll är inte farligt och det smittar inte.
Mollusker
Mollusker är knottror på huden. Knottrorna är två till fem millimeter stora och har en liten grop i mitten. Mollusker är inte farliga. Knottrorna försvinner av sig själva men det kan ta lång tid.
Mongolfläckar
Mongolfläckar är ett slags födelsemärke. De är blåaktiga, platta och liknar blåmärken. Ofta finns de på ryggen eller rumpan men kan komma var som helst på kroppen.
Myggbett och knottbett
Ett myggbett gör att huden blir röd, svullen och kliar där myggan har stuckit ned sin sugsnabel. Knottbett känns ungefär likadant men man brukar få många bett samtidigt av knott.
Mässling
I Sverige är det nästan inga barn som får mässling. Det beror på att de flesta barn får vaccin mot det. I andra länder är mässling vanligare. Därför är det extra viktigt att vara vaccinerad om man ska åka utomlands.
Nageltrång
Nageltrång betyder att nageln växer in i huden. Det kan bli så på alla tår och fingrar men det är vanligast på stortån.
Nässelutslag
Nässelutslag är ett slags utslag på huden som är lite bulliga. Det första tecknet på nässelutslag brukar vara att det börjar klia jättemycket. Sedan kommer det ljusröda eller hudfärgade bulliga, utslag på huden.
Ormbett
Det gör ont att bli biten av en orm. Efteråt brukar man se avtrycket efter ormens tänder i huden. Det ser ut som två små prickar bredvid varandra. Sedan brukar huden bli svullen och lite blå runt bettet.
Pilonidalcysta
En pilonidalcysta beror på att ett hårstrå har råkat växa inåt i huden istället för utåt. Då kan det bli en inflammation i huden. Pilos betyder hår och det är därför det heter pilonidalcysta.
Psoriasis
Psoriasis är en sjukdom som gör att huden blir röd och får utslag. Utslagen brukar vara runda och fjälla. Att de fjällar betyder att de är lite fnasiga och släpper små hudflagor. Utslagen kan finnas på olika ställen på kroppen och brukar klia. Psoriasis smittar inte.
Ringorm
Ringorm är utslag på huden som brukar klia. Utslagen är röda, fjälliga och formade som en ring. Ringorm kallas ibland för revorm.
Rosacea
Rosacea är en hudsjukdom. Den märks genom att huden i ansikten blir röd och får utslag. Utslagen kan se ut som små knottror eller blåsor med lite vätska i. Oftast kommer utslagen på näsan eller på kinderna. Man kan få utslag på hakan eller i pannan också.
Röda hund
Om man får röda hund kan man känna sig förkyld, få feber och röda prickar på huden. I Sverige är röda hund väldigt ovanligt. Det beror på att de flesta barn får vaccin mot sjukdomen det när de är små. Röda hund heter också rubella.
Självsprickor
Självsprickor betyder att huden spricker av sig själv. Det är vanligast på handflatorna, fingertopparna, fotsulorna och hälarna.
Skabb
Skabb kliar väldigt mycket på huden. Det brukar klia extra mycket på händerna, överkroppen och på snoppen eller snippan. Allra mest kliar det på kvällen och natten. Skabb har inte något med smuts att göra. Alla kan få skabb.
Smultronmärke
Smultronmärke är en sorts födelsemärke som bebisar och små barn kan ha. Det ser ut som en röd fläck på huden. Fläcken brukar vara bullig.
Solskada
Om man är ute i solen för länge blir huden skadad av solens strålar. Då får man en solskada. Ofta säger man att man har bränt sig.
Storkbett
Storkbett är en sorts födelsemärke som nyfödda bebisar kan ha. Det ser ut som en röd eller rosa fläck på huden. Storkbetten är röda för att det finns mycket blodkärl där märket är.
Svettning
Svett kyler ned kroppen när den har blivit för varm. Svett kommer från svettkörtlar som finns nästan överallt på kroppen. Svetten består mest av vatten och luktar egentligen ingenting. Men när den hamnar på huden kan det börja lukta. Det beror på att det finns bakterier på huden. När svett kommer på bakterierna kan det bli olika lukter.
Svinkoppor
Svinkoppor börjar med några prickar på huden som kliar. Huden runt prickarna blir ofta röd och blank. Efter ett tag fylls prickarna med var och blir blåsor. Blåsorna brukar få en gulbrun skorpa och kliar och svider. Svinkoppor heter också impetigo.
Sårskador
Ett sår betyder att huden har gått sönder på något sätt. Sår kan vara både stora och små. Det är viktigt att ta hand om alla sorters sår.
TBE
Fästingar är små insekter som biter sig fast i huden och suger blod. De trivs i skogen och i högt gräs. Fästingar blir aktiva när det är ungefär fem grader varmt ute. Därför brukar man kunna få fästingbett från mars till november. När fästingar suger blod kan de sprida sjukdomen TBE.
Tappa håret
Alla tappar hårstrån varje dag. Det är normalt. Om man tappar väldigt mycket hår har man håravfall. Då får man tunt hår, fläckar utan hår eller så tappar man allt hår. Håravfall kan bero på olika saker och ofta växer håret ut igen. Det finns sjukdomar som gör att håret inte kommer tillbaka.
Tredagarsfeber
Tredagarsfeber ger hög feber i ungefär tre dagar. Efter det kan man få prickar på kroppen. Oftast får man mest prickar på magen och ryggen.
Vattkoppor
Vattkoppor brukar börja med feber och ont i huvudet. Efter några dagar får man röda prickar på huden. Det brukar komma nya prickar i omgångar under flera dagar. Ofta får man lite feber samtidigt som de nya prickarna kommer. Vattkoppor heter också varicella.
Vitiligo
Vitiligo är en sjukdom som gör att man får vita fläckar på huden. Ibland får man också vita hårstrån. Vitiligo är inte farligt och smittar inte.
Vårtor
En vårta är en liten, rund upphöjning på huden. Det är vanligt att få vårtor på händer eller fötter. Ibland kan vårtor vara ömma. Det betyder att de kan göra lite ont. Vårtor är inte farliga.
Frågor och svar
Hud, hår och naglarOm du fått ett sår så stelnar blodet så att det bildas en liten skorpa ovanpå såret. Skorpan fungerar som ett slags plåster och ser till att inga bakterier tar sig in i kroppen. Under skorpan läker kroppen såret och bygger upp ny hud. När det är klart faller sårskorpan bort.
När man gjort sig illa och skadat huden eller opererats måste kroppen läkas och göra huden hel igen. Kroppen börjar laga såret och gör ny hud. Kroppen kan inte laga såret så att huden ser precis likadan ut som den gjorde innan du skadade sig eller opererades. Särskilt inte om du får ett stort och djupt sår. Då blir det ett ärr.
När ett sår läker händer det en massa saker i kroppen. Den gamla huden ska bort och ny fräsch hud ska växa fram. I huden finns känselceller som lätt blir retade av allt som händer när såret läker, och då kliar det.
När huden ska läkas börjar kroppen göra ny hud. Kroppen kan inte laga såret så att huden ser exakt likadan ut som innan, särskilt inte om såret är stort och djupt sår. Då blir det ett ärr, men det bleknar med tiden. Du kan också få en särskild ärrsalva att smörja med, så att ärret blir så snyggt som möjligt.
Kroppen innehåller massor av vatten. I huden finns det olika saker som gör att vattnet stannar kvar i kroppen och inte rinner ut. De gör att kroppens vatten är i balans. Om du lägger dig i badet och badar riktigt länge så blir huden mjuk för badvattnet gör att vattnet i huden kommer i obalans. Huden förlorar sin spänst och därför blir den skrynklig och lite lös. Speciellt skrynklig blir man på fingrar och tår för där är huden inte lika spänd som på andra ställen på kroppen. Huden är lösare där för att du ska kunna röra mycket på fingrarna och tårna. Skulle du ligga flera dagar i badet skulle säkert hela kroppen bli skrynklig.
Färgen på håret bestäms framför allt av ett färgämne som heter melanin. Det är samma färgämne som gör att huden blir brun och att ögonen får färg. Melaninet bildas i små färgfabriker som finns i roten till varje hårstrå. Ju mer melanin man har desto mörkare hårfärg får man. När man blir gammal blir håret tunnare och det bildas inte längre lika mycket melanin. Då blir håret grått. Bildas det inget färgämne alls blir håret vitt. Det här med gråhårighet är ärftligt. Blir mamman eller pappan gråhårig tidigt i livet blir barnen oftast också det.
Leverfläckar är klumpar av små celler som finns i huden. Namnet kommer nog av att leverfläckar och levern nästan har samma färg. De celler som finns i leverfläckarna är de celler som gör att vi blir bruna på sommaren. När många sådana celler sitter tätt tillsammans blir det en leverfläck. Ju äldre man blir desto fler synliga leverfläckar får man. Nu för tiden pratar man ju mycket om hudcancer och att man ska undersöka sina leverfläckar för att upptäcka om man har cancer. Om man är orolig och undrar över någon prick, ska man gå till doktorn.
Håret blir ljust för att solen bleker hårets färg. Det hår som redan vuxit ut kan inte få ny färg. Huden fungerar inte på samma sätt. När solen lyser på huden börjar huden att arbeta. Då bildas färgämnet melanin som är brunt och som skyddar oss mot solens strålar. Ju mer vi är i solen desto mer färgämne bildas i huden som skydd och vi blir solbrända. Det är därför som människor som bor i Afrika, eller i andra länder där solen är jättestark, har mörkare hud. Det är livsviktigt att melanin bildas i huden, annars skulle huden brännas och till slut skulle vi dö av solens strålar.
Födelsemärken kallar man de leverfläckar som syns på kroppen när man föds.
Hela kroppen är full med leverfläckar, men de flesta är så små att vi inte kan se dem. Vi har flera miljoner sådana här små färgprickar på huden. Det är bara i handflatorna och på fotsulorna som man knappt har några prickar alls. När man växer och blir äldre, växer också färgprickarna och då syns de bättre. Egentligen får man alltså inte fler leverfläckar utan de blir bara större, och därför syns de bättre.
Det finns ytterligare 24 frågor och svar om Hud, hår och naglar
Lär dig ännu mer
Iktyosföreningen
Iktyos är en grupp ärftliga, svåra och sällsynta hudsjukdomar. Iktyosföreningen arbetar för att barn, ungdomar och vuxna ska få den hjälp och det stöd de behöver genom hela livet. Föreningen sprider information och kunskap om iktyossjukdomarna för att se till livet blir så bra som möjligt för den som har iktyos.