Borrelia

Fästingar är små insekter som biter sig fast i huden och suger blod. De trivs i skogen och i högt gräs. Fästingar blir aktiva när det är ungefär fem grader varmt ute. Därför brukar man kunna få fästingbett från mars till november. När fästingar suger blod kan de sprida sjukdomen borrelia.

Borrelia brukar börja med ett rött märke på huden. Det blir en så kallad hudrodnad. Den syns på platsen där man fick fästingbettet. När rodnaden beror på borrelia brukar den:

  • vara rund eller oval
  • vara lite blek i mitten eller jämnt röd
  • vara större än fem centimeter i diameter
  • växa så att den blir större och större
  • klia.

Ofta kommer det röda märket en till fyra veckor efter att man har blivit biten av fästingen. En del får ingen sådan rodnad utan blir röda och svullna på örsnibben istället. Man kan också få sår eller blåsor på kroppen. Då kommer det lite vätska från såren och blåsorna.

Ibland kan man få ont i lederna av borrelia. Till exempel kan man få ont i knäna men det är ovanligt.

Om man har borrelia länge, men inte får behandling, så kan bakterierna sprida sig till nervsystemet. Då kan man få en allvarlig infektion som kallas neuroborrelios. Det tar ofta två månader efter att man blivit biten. Ibland kan det ta upp till sex månader innan man märker neuroborrelios. Många får ont i huvudet, mår illa och känner sig trötta. En del kan inte röra delar av ansiktet, men det är ovanligt.

Borrelia beror på bakterier som sprids av fästingar. Fästingen har bakterierna i sin mage och kan kräkas upp smittan när den suger blod.

Många som får borrelia märker inte att de har blivit smittade och blir friska av sig själva. Men om du tror att du har borrelia ska du gå till sjukvården. En person i sjukvården behöver ofta bara titta på huden och örsnibben för att se om du har sjukdomen. Om det finns risk att borrelian har spridit sig i kroppen får du ta ett blodprov. Om det finns risk att borrelian har spridit sig till dina leder och ditt nervsystem måste du ta prov på ryggvätska eller ledvätska.

Om du har borrelia får du äta medicin. Medicinen är en sorts antibiotika som dödar bakterierna. Antibiotika kallas ibland också för penicillin. Om man äter antibiotika blir de allra flesta friska efter en till två veckor. Men om du har haft borrelia länge kan du behöva äta medicin under lång tid. Då kan det ta flera månader att bli frisk.

Du kan inte bli immun mot borrelia. Det betyder att du kan få borrelia igen även om du redan har haft sjukdomen.

Det finns inte heller något vaccin mot borrelia. Men det finns saker du kan göra för att minska risken att bli sjuk. Ha långärmade tröjor och långbyxor när du är på ställen där det kan finnas fästingar. Leta efter fästingar på kroppen när du har varit utomhus. Då kan du hinna upptäcka dem i tid. När fästingen har bitit dig tar det ofta ett dygn innan bakterien överförs till din kropp. Så ta bort fästingen snabbt.

Alla fästingar har inte bakterien som ger borrelia. Bara ett av etthundrafemtio fästingbett ger borrelia.