Fästingbett

Fästingar är små insekter som biter sig fast i huden och suger blod. De trivs i skogen och i högt gräs. Fästingar blir aktiva när det är ungefär fem grader varmt ute. Därför brukar man kunna få fästingbett från mars till november. När fästingar suger blod kan de sprida sjukdomar som borrelia och TBE.

Borrelia

Borrelia brukar börja med ett rött märke på huden. Det blir en så kallad hudrodnad. Den syns på platsen där man fick fästingbettet. När rodnaden beror på borrelia brukar den:

  • vara rund eller oval
  • vara lite blek i mitten eller jämnt röd
  • vara större än fem centimeter i diameter
  • växa så att den blir större och större klia.

Ofta kommer det röda märket en till fyra veckor efter att man har blivit biten av fästingen. En del får ingen sådan rodnad utan blir röda och svullna på örsnibben istället. Man kan också få sår eller blåsor på kroppen. Då kommer det lite vätska från såren och blåsorna.

Ibland kan man få ont i lederna av borrelia. Till exempel kan man få ont i knäna men det är ovanligt.

Om man har borrelia länge, men inte får behandling, så kan bakterierna sprida sig till nervsystemet. Då kan man få en allvarlig infektion som kallas neuroborrelios. Det tar ofta två månader efter att man blivit biten. Ibland kan det ta upp till sex månader innan man märker neuroborrelios. Många får ont i huvudet, mår illa och känner sig trötta. En del kan inte röra delar av ansiktet, men det är ovanligt.

Borrelia beror på bakterier som sprids av fästingar. Fästingen har bakterierna i sin mage och kan kräkas upp smittan när den suger blod.

Många som får borrelia märker inte att de har blivit smittade och blir friska av sig själva. Men om du tror att du har borrelia ska du gå till sjukvården. En person i sjukvården behöver ofta bara titta på huden och örsnibben för att se om du har sjukdomen. Om det finns risk att borrelian har spridit sig i kroppen får du ta ett blodprov. Om det finns risk att borrelian har spridit sig till dina leder och ditt nervsystem måste du ta prov på ryggvätska eller ledvätska.

Om du har borrelia får du äta medicin. Medicinen är en sorts antibiotika som dödar bakterierna. Antibiotika kallas ibland också för penicillin. Om man äter antibiotika blir de allra flesta friska efter en till två veckor. Men om du har haft borrelia länge kan du behöva äta medicin under lång tid. Då kan det ta flera månader att bli frisk.

Du kan inte bli immun mot borrelia. Det betyder att du kan få borrelia igen även om du redan har haft sjukdomen.

Det finns inte heller något vaccin mot borrelia. Men det finns saker du kan göra för att minska risken att bli sjuk. Ha långärmade tröjor och långbyxor när du är på ställen där det kan finnas fästingar. Leta efter fästingar på kroppen när du har varit utomhus. Då kan du hinna upptäcka dem i tid. När fästingen har bitit dig tar det ofta ett dygn innan bakterien överförs till din kropp. Så ta bort fästingen snabbt.

Alla fästingar har inte bakterien som ger borrelia. Bara ett av etthundrafemtio fästingbett ger borrelia.

TBE

TBE brukar göra så att man får ont i huvudet, ont i musklerna, feber och blir trött. De flesta känner sig sjuka i ungefär en vecka. Men en tredje del av alla som får TBE blir inte friska efter en vecka. Istället blir de sjukare. Då har viruset spridit sig till hjärnan eller hjärnhinnorna. Där blir det en inflammation. Då får man hög feber, kräks och får mycket ont i huvudet. Det blir också svårt att koncentrera sig. Ljud och ljus kan kännas jobbiga och en del känner sig förvirrade.

TBE kallas också för fästingburen hjärnhinneinflammation. På engelska blir det tick-borne encephalitis och därför är förkortningen TBE.

TBE beror på ett virus som sprids av fästingar. Viruset finns i fästingens spottkörtlar. När fästingen biter sig fast och suger blod kommer viruset snabbt in i kroppen. Från det att man har blivit biten av fästingen tar det ofta fyra till tio dagar tills man känner sig sjuk. Men ibland kan det dröja en hel månad.

För att veta om du har TBE behöver du ta ett blodprov. Om det finns risk att du har en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna får du ta prov på ryggvätska.

Om du har fått TBE finns ingen behandling. Om du har fått hjärninflammation, eller hjärnhinneinflammation, kan du behöva vara på sjukhus. Då får du hjälp där medan virusinfektionen går över.

Har du haft TBE så blir du immun. Det betyder att du inte kan få sjukdomen igen.

Bästa sättet att slippa bli sjuk är att ta ett vaccin mot TBE. Du kan också tänka på att ha långärmade tröjor och långbyxor när du är på ställen där det kan finnas fästingar. Leta efter fästingar på kroppen när du har varit utomhus. Då kan du hinna upptäcka fästingen innan den har bitit sig fast.

Frågor och svar

Vaccination