Vattkoppor

Vattkoppor brukar börja med feber och ont i huvudet. Efter några dagar får man röda prickar på huden. Det brukar komma nya prickar i omgångar under flera dagar. Ofta får man lite feber samtidigt som de nya prickarna kommer. Vattkoppor heter också varicella.

Prickarna sprider sig över hela kroppen och blir blåsor med en vätska i. Blåsorna kliar väldigt mycket! Men efter ett tag ändar de sig. Då blir blåsorna till sårskorpor som torkar och trillar av. Vattkoppor smittar tills alla blåsor på huden har blivit torra sårskorpor. Det brukar ta två veckor och sedan blir man frisk igen.

Vattkoppor beror på ett virus som smittar lätt. När en smittad person nyser, hostar eller andas kommer viruset ut i luften. Då kan andra personer i närheten andas in viruset och bli sjuka. Det brukar ta några veckor från det att man har fått in viruset i kroppen tills man känner sig sjuk.

Nästan alla barn blir smittade med vattkoppor någon gång. När man har haft vattkoppor kan man inte få det igen. Det kallas för att man har blivit immun mot sjukdomen. Den som inte hade vattkoppor som barn kan få sjukdomen som vuxen. Det brukar vara jobbigare att ha vattkoppor när man är vuxen än när man är barn.

Om man har haft vattkoppor gömmer sig viruset sedan i kroppen resten av livet. Det märker man inte. Men det händer att viruset vaknar till liv igen. Då får man en annan sjukdom som heter bältros.

En person i sjukvården kan oftast se om du har vattkoppor genom att titta på prickarna. Och lyssna på dig när du berättar hur det känns. Men ibland behövs ett prov från vätskan i blåsorna eller ett blodprov för att veta säkert att det är vattkoppor du har.

Om du har fått vattkoppor som kliar väldigt mycket kan du badda blåsorna med kallt vatten. Eller smörj huden med kylbalsam. Försök att inte klia på blåsorna! För om de går sönder kan det komma in bakterier. Då kan blåsorna bli infekterade. Tvätta huden med tvål och vatten så är risken mindre för att det ska komma in bakterier. Om det kliar jättemycket och kylbalsam och kallt vatten inte hjälper så ska du ta kontakt med sjukvården. Då kan du få medicin som gör att det kliar mindre. Det finns ingen medicin som botar själva vattkopporna när man väl har fått sjukdomen. Men däremot finns ett vaccin som minskar risken för att man får vattkoppor.

Man ska inte träffa andra som inte haft vattkoppor när man är sjuk. Det är extra viktigt att undvika kontakt med personer som har en sjukdom eller äter medicin som påverkar immunförsvaret.

Frågor och svar

Vattkoppor

Frågor och svar

Immunitet