Feber är egentligen ingen egen sjukdom. Det är ett tecken på att något inte står rätt till i kroppen. Feber kan bero på många olika saker. Ofta kommer febern tillsammans med en förkylning, influensa eller andra sjukdomar. Man kan också få feber efter en vaccination men då brukar febern försvinna efter någon dag.

Man brukar säga att man har feber när kroppstemperaturen är över 38 grader. Feber är ett sätt för kroppen att försvara sig. Det är nämligen så att immunförsvaret – som skyddar kroppen mot virus, bakterier och inflammationer – arbetar bäst när kroppstemperaturen är lite högre. Och en del virus och bakterier trivs inte i högre temperaturer och dör lättare då.

Kroppens normala temperatur brukar vara mellan 36 och 37,5 grader. Men det kan vara olika för olika personer. Det är normalt att kroppstemperaturen är lite högre på kvällen än på morgonen. Den kan också vara lite högre precis när man har rört på sig.

För att veta om du har feber behöver du kolla din kroppstemperatur. Det gör du med en febertermometer. Det finns olika sorter att köpa på apotek.

Det går att ta tempen i armhålan. Eller i munnen. Eller i ändtarmen. Eller i örat. Eller på pannan. Vila alltid en liten stund innan du tar tempen. Om du använder en öron-termometer ska du inte ta tempen direkt när du vaknar. För då kan värmen från kudden göra att temperaturen blir högre än den egentligen är. Och om du använder en mun-termometer ska du vänta en stund innan du tar tempen om du just har ätit eller druckit något. Tänkt på att ta tempen regelbundet om du har feber. Och med samma termometer varje gång. Då blir det lättare att se om temperaturen har gått upp eller ned. Om man använder olika termometrar, och tar tempen på olika ställen på kroppen, kan resultaten också bli lite olika.

Feber brukar gå över av sig själv. Det kan ta några dagar. Om det känns väldigt jobbigt kan du ta febernedsättande medicin för att hjälpa febern att gå ned. Om du behöver medicin ska du alltid be en vuxen om hjälp så att du tar rätt medicin och lagom mycket. När febern blir lägre slutar du huttra och börjar svettas. Det beror på att kroppen gör sig av med överskottsvärmen. Men ibland vill inte febern gå ner. Om du har väldigt hög feber och mår jättedåligt kan du behöva söka sjukvård.

När du har feber är det viktigt att vila och ta det lugnt. Du ska också dricka mycket för kroppen förlorar vätska när man har feber. Drick ofta och lite i taget. Det kan också kännas skönt att suga på en isbit eller äta en isglass. Du ska inte idrotta eller motionera när du har feber. Det blir helt enkelt för jobbigt för kroppen.

Tänk också på att febern kanske beror på att du har smittsamma bakterier eller virus i din kropp. Var därför noggrann med att inte sprida dem vidare. Tvätta händerna ofta och håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.

Frågor och svar

Feber