Bältros

Bältros är blåsor och utslag på huden. De sitter ofta samlade på ena sidan av överkroppen. Eller så sitter de som ett bälte runt kroppen.

Bältros brukar börja med att det gör ont och liksom sticker i huden. Efter några dagar blir huden röd och man får utslag och blåsor som kan klia och göra ont. Man kan också få feber, ont i huvudet och känna sig yr. Det är mycket ovanligt att barn får bältros.

Bältros beror på ett virus. Det är samma virus som ger vattkoppor. När man har haft vattkoppor gömmer sig det viruset i kroppen resten av livet. Ibland kan viruset vakna till liv igen och då får man bältros. Man kan alltså bara få bältros om man redan har haft vattkoppor. Bältros kan smitta men är inte lika smittsamt som vattkoppor.

För att veta att det är bältros behöver en person i sjukvården tittar på utslagen. Men ibland måste man också undersöka vätskan från blåsorna för att se vad det är för virus där.

När du har bältros ska du se till att hålla huden ren vid blåsorna. Du kan tvätta med tvål och vatten. Även om det är svårt ska du försöka att inte klia på blåsorna. Om du kliar kan de bli infekterade och läka långsammare. När är det kliar kan det vara skönt att badda huden med svalt vatten eller kylbalsam. Bältros går över av sig själv.

Frågor och svar

Vattkoppor