Myggor och knott är insekter som suger blod från människor och djur. De får i sig blodet på olika sätt. Myggor har en sugsnabel. Knott biter. Knott är också mindre än myggor. Både myggor och knott sprutar in sitt spott i huden där de ska suga blod. Spott kallas även för saliv. Spottet gör så att blodet inte stelar innan de har sugit klart. Det där ämnet som gör att blodet inte stelnar, det gör också så att det kliar på den som har blivit stucken.

Även om det är svårt ska du försöka låta bli att klia på bettet. För om du river sönder bettet så blir det ett sår. Och sår kan bli infekterade. Du kan badda myggbettet eller knottbettet med kylbalsam eller alsolsprit. Då brukar det klia mindre.

Du kan försöka skydda dig mot mygg och knott. Till exempel kan du ha långärmade tröjor och byxor om det är mycket knott och mygg ute. Du kan också använda myggnät och smörja in dig med myggmedel. I myggmedlet finn ett ämne som gör att myggor och knott inte känner lukten av dig. Det är nämligen med luktsinnet som de hittar sina byten att suga blod från.

Frågor och svar

Klåda