Huden på kroppen byts ut hela tiden. Det betyder att det kommer nya hudceller och de gamla lossnar och trillar av. Så är det även med huden i hårbotten. Det här märker man inte, men ibland kan det bli mer hudflagor än normalt. Då ser man dem i håret och det kallas mjäll.

Det finns olika sorters mjäll. Man kan få mjäll både när hårbotten är fet och när den är torr. En viss sorts mjäll beror troligen på att huden blir irriterad av en jästsvamp som finns naturligt på huden. En del är mer känsliga mot den än andra. Det är först i puberteten som man kan börja få mjäll.

Det kan vara svårt att bli av med mjäll helt och hållet. Men du kan göra saker för att få mindre mjäll. Till exempel kan du köpa mjällschampo på apotek. Det hjälper mot jästsvampen. Du kan även använda speciella schampon som inte torkar ut hårbotten. Och låt bli att använda hårprodukter som det är parfym i. Som till exempel sprej och mousse. Parfym kan torka ut hårbotten så att det blir mer mjäll. Tänk också på att mössor och sjalar som sitter tätt på huvudet gör det varmt och fuktigt i hårbotten. Då trivs jästsvampen bättre och man kan få mer mjäll.

Frågor och svar

Klåda