Mässling börjar med torrhosta och att ögonen känns irriterade. Ögonvitorna blir ofta röda och det kan kännas jobbigt att titta när det är ljust. Sedan får man hög feber och prickar över hela kroppen. Febern brukar försvinna efter en vecka. Sedan brukar det ta en vecka till innan man blir helt frisk. Fast ibland blir man sjuk mycket längre. Det kan till exempel hända att man får en inflammation i hjärnan. Då kan man få skador i hjärnan som aldrig försvinner. Fast det är väldigt ovanligt. Om man har haft mässling en gång så får man inte sjukdomen igen. Det brukar kallas för att man är immun.

Mässling beror på ett virus. Det sprider sig när någon som är sjuk hostar eller nyser ut viruset i luften. Viruset sprider sig sedan lätt i luften. Till slut kan det finnas i flera rum eller till och med flera hus. Mässling är alltså väldigt smittsamt. Det tar ungefär två veckor från att man har blivit smittad tills man blir sjuk. Om du tror att du har fått mässlingen ska du kontakta sjukvården.

Det finns inget botemedel mot mässling när man väl har fått sjukdomen. Men det finns mediciner som hjälper febern att gå ner. Om du behöver medicin ska du alltid be en vuxen om hjälp så att du tar rätt medicin och lagom mycket.

Frågor och svar

Vaccination