I Sverige finns det tre sorters ormar. Det är snok, hasselsnok och huggorm. Det är bara huggormen som är giftig. Om ormen har sprutat in gift kan man bli mycket sjuk. Till exempel kan man kräkas, bli yr, få ont i huvudet, ont i magen och svårt att andas. Hur sjuk man blir beror på hur mycket gift man har fått i sig.

Om du blir biten av en orm ska du alltid vara så stilla du kan för giftet sprider sig fortare om du rör på dig. Du ska inte röra stället där du blev biten. Det kan bli värre om du masserar, knyter något runt bettet eller lägger något varmt eller kallt där. Du ska ta av dig saker som kan sitt åt eftersom du kan bli svullen av bettet. Om du har klocka och ringar ska du till exempel ta av dem.

Om du har blivit biten av en orm som kan vara en huggorm ska du alltid åka till sjukhuset. För att få veta hur din kropp mår efter bettet kan du behöva ta ett blodprov och lämna ett kissprov. Om du har fått ett tydligt bett med en rodnad kommer doktorn eller sjuksköterskan rita på huden för att se om det röda blir större. I så fall får du också stanna på sjukhuset över natten.

Om du har fått i dig gift kan du behöva en medicin som heter antiserum. Det är ett motgift som hindrar ormgiftet från att skada din kropp. Antiserum får du i blodet gneom en liten plastslang in i ett blodkärl.

Ett ormbett gör ofta ont. Det spelar ingen roll om ormen är giftig eller inte. Då kan du behöva medicin mot smärtan. Om du är på sjukhus får du hjälp med medicinen.Om du är hemma ska du alltid be en vuxen om hjälp så att du tar rätt medicin och lagom mycket.

Du kan själv göra flera saker för att minska risken för att bli biten av en orm. Ormar trivs i högt gräs på sommaren och gillar att sola på varma stenar. Tänk därför på att vara försiktig på sådana ställen. Det kan också vara bra att skydda sig genom att ha gummistövlar när man går i högt gräs. Och gå inte fram till en orm om du får syn på en! Gör inga snabba rörelser. Då kan ormen bli rädd och försvara sig genom att bita. Tänk också på att alla sorters ormar i Sverige är fridlysta. Det betyder att du inte får döda några ormar.