Vitiligo

Vitiligo är en sjukdom som gör att man får vita fläckar på huden. Ibland får man också vita hårstrån. Vitiligo är inte farligt och smittar inte.

Vitiligo brukar börja med några vita fläckar på huden. De kan komma var som helst på kroppen. Men det är vanligast i ansiktet, på armarna, runt knäna och vid snoppen eller snippan. Fläckarna kan bli fler och större efter ett tag. En del får vita fläckar i håret.

De vita fläckarna kommer för att det saknas pigment där. Pigment är det ämne som ger huden och håret sin färg. Ju fler celler man har som gör pigment desto mörkare hud och hår har man. Om man inte har något pigment alls blir huden och håret helt vitt. Vitiligo kan bero på olika saker som:

 • att immunförsvaret av misstag förstör pigmentcellerna
 • att nerverna i kroppen av misstag gör ett ämne som är giftigt för pigmentcellerna
 • att man har fått farliga kemikalier på huden
 • att huden har blivit brännskadad
 • att man är stressad.

En person i sjukvården kan se om du har vitiligo genom att undersöka din hud och titta på fläckarna. Du kan också behöva ta blodprov för att ta reda på om fläckarna i huden beror på vitiligo.

Det finns inget botemedel mot vitiligo. Men det finns olika behandlingar som hjälper ibland.

Om du har vitiligo och ska vara ute i solen är det bra att smörja in fläckarna med solskyddsfaktor. Eller skydda huden med kläder. Annars blir fläckarna lätt röda och ömma av solstrålarna.

Lär dig ännu mer

 • Svenska Vitiligoförbundet

  Svenska Vitiligoförbundet

  Svenska Vitiligoförbundet arbetar för att hjälpa och stödja personer med hudsjukdomen vitiligo. Svenska Vitiligoförbundet sprider information om vitiligo till allmänheten, sjukvården och politiker.

  vitiligoforbundet.se/