TBE brukar göra så att man får ont i huvudet, ont i musklerna, feber och blir trött. De flesta känner sig sjuka i ungefär en vecka. Men en tredje del av alla som får TBE blir inte friska efter en vecka. Istället blir de sjukare. Då har viruset spridit sig till hjärnan eller hjärnhinnorna. Där blir det en inflammation. Då får man hög feber, kräks och får mycket ont i huvudet. Det blir också svårt att koncentrera sig. Ljud och ljus kan kännas jobbiga och en del känner sig förvirrade.

TBE kallas också för fästingburen hjärnhinneinflammation. På engelska blir det tick-borne encephalitis och därför är förkortningen TBE.

TBE beror på ett virus som sprids av fästingar. Viruset finns i fästingens spottkörtlar. När fästingen biter sig fast och suger blod kommer viruset snabbt in i kroppen. Från det att man har blivit biten av fästingen tar det ofta fyra till tio dagar tills man känner sig sjuk. Men ibland kan det dröja en hel månad.

För att veta om du har TBE behöver du ta ett blodprov. Om det finns risk att du har en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna får du ta prov på ryggvätska.

Om du har fått TBE finns ingen behandling. Om du har fått hjärninflammation, eller hjärnhinneinflammation, kan du behöva vara på sjukhus. Då får du hjälp där medan virusinfektionen går över.

Har du haft TBE så blir du immun. Det betyder att du inte kan få sjukdomen igen.

Bästa sättet att slippa bli sjuk är att ta ett vaccin mot TBE. Du kan också tänka på att ha långärmade tröjor och långbyxor när du är på ställen där det kan finnas fästingar. Leta efter fästingar på kroppen när du har varit utomhus. Då kan du hinna upptäcka fästingen innan den har bitit sig fast.

Frågor och svar

Vaccination