När man mår illa och kräks känns det ofta i hela magen. Man kan få löst bajs (diarré) och feber också. Ibland mår man illa och kräks i flera dagar. Ibland går det över fort.
I hjärnan finns ett kräkcentrum. Det är där illamående och kräkningar startar. Från kräkcentrum skickar hjärnan signaler ut i kroppen. Då bildas en massa extra spott i munnen. Och man börjar må illa. Samtidigt stiger trycket i magen. Det gör att det som finns i magsäcken pressas upp i munnen. Sedan kräks man.
Man kan må illa och kräkas av en massa olika saker. Man kan ha ätit något som inte är bra för kroppen. Eller man kan ha influensa eller någon annans sjukdom som gör att man mår illa och kräks. Man kan må illa och kräkas av vissa mediciner också. En del mår illa och kräks när de är stressade eller har ont i huvudet. Man kan bli åksjuk också. Då mår man illa och kräks när man åker bil, båt eller flyg. Det tråkiga är att man klan bli åksjuk även när man åker karusell. Det beror på att hjärnan är känslig för olika rörelser.
Om du mår illa och kräks flera gånger under en kort tid förlorar din kropp vätska. Då ska du dricka så mycket du kan. Det är förstås inte så lätt när man mår illa. Då är det bra att dricka ofta men lite i taget. Drick gärna vätskeersättning för den innehåller salter och annat som kroppen behöver. Du kan köpa vätskeersättning på apotek. Om illamåendet inte går över, eller om du mår dåligt på andra sätt också, ska du ta kontakt med sjukvården.
När du har slutat att må illa och kräkas kan du börja äta igen. Men ät inte för mycket i taget! Ät små portioner i början. Och du välj mat som är snäll mot magen som till exempel blåbärssoppa, ris och vitt bröd.