När man får röda hund brukar man känna sig snuvig och få ont i halsen. Det är vanligt att bli öm i nacken. Det beror på att det finns lymfkörtlar där som kan bli svullna. Av röda hund kan man också få feber. Efter några dagar brukar man få små prickar på huden. De sprider sig från ansiktet och ner på resten av kroppen.
Barn och vuxna som får röda hund brukar inte bli särskilt sjuka. En del märker nästan inte ens att de har sjukdomen och för de flesta är röda hund inte farligt. Men om någon som väntar barn får röda hund kan det bli farligt för bebisen som växer i mammans mage. Det är därför man i Sverige vaccinerar barn mot sjukdomen när de är små. Har man fått vaccin kan man aldrig få röda hund. Då finns ingen risk att man smittar någon som väntar barn. Därför är vaccinet viktigt.
Röda hund beror på ett virus. Det smittar när någon som är sjuk hostar eller nyser ut viruset. Då sprids viruset i luften och andra kan andas in det och bli smittade. Efter att man har blivit smittad tar det ungefär två till tre veckor innan man blir sjuk.
Det finns många sjukdomar som ger små prickar på huden. Därför kan det vara svårt att veta om prickarna beror just på röda hund. För att vara helt säker kan man behöva ta ett blodprov. Blodprovet visar om man har röda hund.
Röda hund går över av sig själv. Det brukar bara ta några dagar.