Av röda hund kan man också få feber. Efter några dagar brukar man få små prickar på huden. De sprider sig från ansiktet och ner på resten av kroppen. Barn och vuxna som får röda hund brukar inte bli särskilt sjuka. En del märker nästan inte att de har sjukdomen. Så för de flesta är röda hund inte farligt. Men om någon som väntar barn får röda hund kan det bli farligt för barnet i magen.

Röda hund beror på ett virus. Det smittar när någon som är sjuk hostar eller nyser ut viruset. Då sprids det i luften. Om man andas in viruset och blir smittad av röda hund så tar det ungefär två till tre veckor innan man blir sjuk.

Det är välidgt ovanligt med röda hund i Sverige. Det beror på att de flesta barn får vaccin mot sjukdomen det när de är små. Har man fått vaccin kan man inte få röda hund. Och då kan man inte heller smitta någon som väntar barn! Därför är vaccin viktigt.

Det finns flera olika virus som kan ge olika typer av prickar. Det gör att det kan vara svårt att veta om det är just röda hund du har bara genom att titta hur dina prickar ser ut. För att veta om du har röda hund kan du därför behöver ta ett blodprov.

Om du har blivit smittad av röda hund finns ingen medicin. Du får vänta tills sjukdomen går över av sig själv. Det brukar bara ta några dagar.

Frågor och svar

Vaccination