Nageltrång märks genom att huden vid nageln blir svullen och gör ont. Ibland blir det ett sår i kanten av nageln. Om det kommer in bakterier i såret kan det bli en infektion. Då gör det ont och det kan komma var ur såret. Var är lite gult och kladdigt.

Nageltrång beror oftast på att man har råkat klippa nageln för kort. En annan förklaring kan vara att man har för små eller för trånga skor. Då kan tånageln böja sig och tränga in i huden. Man kan till exempel lätt få nageltrång när man idrottar i trånga skor. En del har lättare att få nageltrång än andra och man tror att det kan vara ärftligt.

Du kan tvätta nageltrånget med tvål och vatten. Då minskar risken för att det ska komma in bakterier. Om nageltrånget ändå blir infekterat behöver du kontakta sjukvården. Du ska också kontakta sjukvården om nageltrånget inte går över eller kommer tillbaka många gånger. Du kan behöva ta bort en del av nageln för att den ska kunna växa ut rakt igen.

Du kan försöka slippa nageltrång genom att klippa naglarna rätt. Klipp av dem rakt och fila av kanterna om de är vassa. När du klipper ska du behålla lite av det vita längst ut på nageln. Då blir den inte för kort. Tänk också på att ha skor som inte pressar ihop tårna. Det är bättre att ha skor där du kan röra på tårna.

Frågor och svar

Nageltrång