Bränd av brännässla

Om en brännässla råkar nudda huden gör det ont. Huden blir svullen och röd. Det svider, bränns och ibland kan det klia också.

Brännässlor är täckta av små luddiga hår som kallas för brännhår. När man rör vid dem så kommer det ut ett slags gift som irriterar huden. Det är därför det gör ont och blir utslag.

Om du har bränt dig på en brännässla kan du skölja huden under rinnande vatten. Då får du bort alla brännhår. Försök att inte klia. För om du kliar blir det bara värre och kliar ännu mer. Istället kan du ha på kylbalsam. Det hjälper så att det svider och kliar mindre.

Bränd av jätteloka eller björnloka

Om man tar i en jätteloka, eller en björnloka, kan huden börja göra ont efter ett tag. Huden kan bli röd och ibland kommer det blåsor. Det kan kännas och se ut som en brännskada. Ibland kan huden även bli mörkfärgad och det kan bildas ärr. Det är inte farligt men gör ont. Ofta tar det några veckor innan det går över.

Inuti jätteloka och björnloka finns det växtsaft. Växtsaften innehåller ett ämne som reagerar med solljus. Eftersom saften finns i hela växten kan det räcka med att man nuddar växten, när man är ute i solen, för att det ska bli en skada på huden. Oftast märker man inget direkt. Det kan ta några dagar innan det börjar göra ont.

Om du har rört vid en jätteloka eller björnloka ska du tvätta huden noga med tvål och vatten. Gör det så fort som möjligt! Sedan ska du skydda huden från solen i minst två dagar. Om det gör mycket ont kan du smörja på kylbalsam på huden.

Bränd av maneter

Det gör ont att bli bränd av en manet. Huden blir röd och svullen. Det kan kännas och se ut som en brännskada eller som nässelutslag.

En del maneter har bränntrådar som innehåller ett slags gift. Om man nuddar vid trådarna sprutas giftet in i huden. Det finns brännmaneter i Sverige men deras gift är inte farligt även om det gör ont. Men i andra länder kan brännmaneter ha farligt gift. Därför ska man åka direkt till sjukhus om man blir bränd av en brännmanet utomlands.

Om du har blivit bränd av en manet ska du skölja huden i rinnande vatten direkt. Titta efter så att det inte sitter kvar bränntrådar på huden. Om det gör det ska du försöka att skölja eller skrapa bort dem. Gnugga inte för då kan det komma in mer gift i huden. Sedan kan du smörja huden med kylbalsam.

Bästa sättet att slippa bli bränd av maneter är att akta sig för dem. Om du ser maneter i havet ska du inte röra vid dem! Bada inte om det är mörkt ute för då är det svårt att se maneterna i vattnet.