Nässelutslag sitter ofta på överkroppen, på armar och ben. Ibland får man bara några få nässelutslag och ibland får man många på ett stort område. Utslagen kan vara små eller stora och de kan snabbt ändra både form och plats. De kan alltså flytta på sig. Det blir inte några märken eller ärr efter nässelutslagen när de har försvunnit. Ett annat namn för nässelutslag är urtikaria. Ibland kallas det också för nässelfeber.

Nässelutslag beror på att kroppen släpper ut ett ämne i huden. Det heter histamin. Det är histaminet som gör att det kliar så mycket. Kroppen kan släppa ut histamin i huden av olika anledningar. Det kan till exempel bero på att man har ätit något man inte tål och då har fått en allergisk reaktion. Det kan också bero på att man ätit någon medicin eller bara på att man är förkyld. En del får nässelutslag av tryck mot huden där kläderna sitter åt. Eller på ställen där de har kliat sig. Eller av solljus, värme eller kyla.

Du kan inte göra något test eller lämna något särskilt prov för att få veta om du har nässelutslag. Men en person i sjukvården kan se om det är nässelutslag genom att titta på dem och lyssna när du berättar om dem.

Nässelutslag försvinner alltid av sig själva men ibland kan de komma tillbaka. Det finns saker du kan göra för att det ska klia mindre. Till exempel kan du duscha svalt och smörja in utslagen med kylbalsam. På apoteket finns också medicin som hjälper. Om du behöver medicin ska du alltid be en vuxen om hjälp så att du tar rätt medicin och lagom mycket.

Om nässelslagen inte går över ska du ta kontakt med sjukvården. Det ska du också göra om du får nässelutslag och samtidigt känner att det kliar, blir svullet på läpparna eller tungan och får svårt att andas.

Frågor och svar

Klåda