Sår som beror på bett blir lätt infekterade. Vid en infektion blir huden runt såret röd, svullen och gör lite ont. Man kan också få feber.

Infektionen beror på att hundar och katter har många bakterier i sitt spott i munnen. Spott kallas också saliv. När hunden eller katten biter så hårt att det går hål på huden kan det komma in saliv, med bakterier, i såret.

Ibland kan djuret ha en speciell sorts bakterie i munnen som heter stelkrampsbakterie. Sådana bakterier finns i jorden. Hundar och katter kan få bakterien i munnen om de har bitit på något jordigt i naturen. Eller om de har slickat på sina tassar efter att ha varit utomhus.

I en del länder utomlands kan hundar och katter ha ett virus, i saliven, som ger sjukdomen rabies. Man kan bli smittad av rabies om man blir riven eller biten av ett djur, eller om ett djur skickar dig i ansiktet eller på ett sår i huden. Om man blir smittad av rabies måste man snabbt söka sjukvård för att få behandling. Annars kan man bli mycket sjuk.

Om hunden eller katten har bitit så att det bara har blivit en rispa i huden kan du skölja med kranvatten och tvätta rent med tvål. Sedan låter du huden torka av sig själv i luften. När det är torrt sätter du på ett plåster på rispan. Då brukar det läka av sig själv. Om du har fått ett djupare sår av bettet ska du åka till sjukvården.

Om du har blivit biten av en hund eller en katt kan du behöva få en spruta med vaccin. Vaccin är ett sorts läkemedel som skyddar dig från att bli sjuk. De flesta som är födda och växer upp i Sverige har fått vaccin mot stelkramp. Men ibland kan man behöva få en extra stelkrampsspruta när man har blivit biten av en hund eller katt.

Frågor och svar

Vaccination