Det finns många olika sorters sår:

 • Skrubbsår är när det yttersta lagret av huden har rivits bort.
 • Skavsår är när hårda eller trånga skor har nött bort huden på foten.
 • Sticksår är när något spetsigt har gjort hål i huden.
 • Skärsår är när något vasst har skurit sönder huden.
 • Krossår är när man har slagit sig mot något hårt så att huden har krossats.

När huden har gått sönder kan det blöda. Det kan också komma in bakterier, virus eller svamp i såret. Om det händer kan man få en infektion. Det märks genom att såret gör ont och huden runtomkring blir röd och svullen.

Om du har fått ett skrubbsår eller ett skavsår ska du tvätta såret med tvål och vatten. Låt det sedan torka av sig själv i luften. När det är torrt ska du sätta på ett plåster. Då kommer det inte in smuts. Det finns speciella plåster för skavsår som gör att du får mindre ont medan såret läker. Sådana skavsårsplåster finns på apotek.

Om du har fått ett litet sticksår, skärsår eller krossår ska du tvätta det med tvål och vatten. Låt sedan såret torka av sig själv i luften. När det är torrt ska du sätta på ett plåster eller en kompress. En kompress är en liten bit gasväv som du lägger på såret. Sedan tejpar du fast kompressen med speciell tejp. Kompress och tejp finns på apotek.

Skrubbsår, skavsår och andra små sår brukar läka av sig själva. Men du ska kontakta sjukvården om ett litet sår börjar göra jätteont eller om det inte vill slut blöda. Du ska också kontakta sjukvården om sticksåret, skärsåret eller krossåret är mer än en centimeter djupt och huden delar sig. Då kan du behöva hjälp med att laga såret. Det kan man göra genom att sy, limma eller tejpa ihop det. Man får alltid bedövning när man ska sy ett sår. Bedövning gör så att det känns mindre. Ibland kan du behöva opereras när sårskadan ska lagas. Under operationen får du sova gott och känner inget alls.

Om du har fått ett stort sår ska du ta dig snabbt till sjukvården. Om såret blöder mycket måste du försöka stoppa blödningen. Det gör du genom att hålla såret så högt upp som du kan. Om du till exempel har fått ett stort sår på armen ska du sträcka upp armen i luften. Du ska också trycka hårt med exempelvis en handduk mot såret medan du åker till sjukvården.

Frågor och svar

Sårskador

Frågor och svar

Infektion

Lär dig ännu mer

 • Narkoswebben

  Narkoswebben

  Narkoswebben är en webbplats där barn, ungdomar och närstående kan lära sig mer om hur det är att vara på sjukhus och vad som händer före, under och efter narkos och operation.

  www.narkoswebben.se/