Sövas och opereras
Att sövas och opereras är ju inte något man gör varje dag precis. Då kan det kännas lite pirrigt och man undrar vad som ska hända. Det är du inte ensam om, så känner alla. När du ska opereras behöver du sövas. Det betyder att du sover på konstgjord väg och inte känner något alls under operationen. Vill du veta mera om hur det går till? Kolla in Narkoswebben!
Förberedelser
Innan din operation får du träffa både läkaren som ska operera dig (kirurgen) och narkosläkaren som tillsammans med narkossjuksköterskan kommer att se till att du sover gott och mår bra under operationen.
På sjukhuset
På plats på sjukhuset kommer du att bli inskriven på en avdelning, få en säng, ta på dig operationskläder och förberedas inför din operation. Olika förberedelser gäller för olika operationer.
Dags att sövas och opereras
I operationsrummet får du lägga dig på en säng som märkligt nog oftast kallas för ett bord, ett operationsbord. Operationsbordet är ganska smalt och inte lika skönt som din säng men du kommer ju snart få sova och inte behöva tänka mera på det.
Efter operationen
När du vaknar upp på uppvakningsavdelningen kan du må toppen, sådär eller till och med dåligt. Det är omöjligt att veta innan. Du kan i alla fall vara säker på att alla som varit med under din operation har gjort allt de kan för att du ska må så bra det bara går också när du vaknar. Du får alltid ha någon med dig när du vaknar om du vill.
Hemma igen
Hur du mår efter operationen, när du kommit hem eller efter ett tag kan variera. Vissa har aldrig mått bättre, de flesta känner sig som vanligt, och en del kan till och med känna sig lite sämre än innan operationen. En del upplever minnet av själva operationen och narkosen som något obehagligt och andra kan känna sig nedstämda och låga utan att riktigt fatta varför.
Fakta & funderingar om narkos
Redan de gamla grekerna (jo, det är sant) grubblade över hur man skulle kunna söva någon. Men det var inte förrän sent på 1800-talet som man kom på ungefär hur man skulle göra. Innan dess var operationer ovanliga, mest för att de var så smärtsamma. Men när patienten kunde få sova blev det vanligare att operera. Vanligaste sättet att söva en person var att låta patienten andas in någon narkosgas.
Frågor och svar
Sövas och opererasNär du ska sövas kan du antingen få andas in en sovgas eller få sövande medel genom plastslangen som sitter i ett blodkärl. Gasen kan lukta lite kemiskt, som bensin eller nagellack. Narkosläkaren bestämmer vilket sätt som passar bäst just för dig. Du somnar blixtsnabbt på båda sätten. När du sedan har somnat fortsätter du att sova genom att olika läkemedel och vätska ges till dig hela tiden, ända tills operationen är slut.
Kanske inte sövd – men du kan få annan hjälp. Bedövningssalva är ett bra knep för att slippa smärta från små stick. Det finns sådan salva som fungerar hos tandläkaren också. Och du kan alltid få hjälp genom att prata med någon om hur det känns. Lustigt nog hjälper det oftast att bara prata om sin rädsla och vad man tycker är obehagligt. Kom ihåg att du alltid har rätt att få veta vad som ska hända och göras med dig.
Jo, som med allt – precis allt – annat i livet så finns det en liten risk också med att sövas. Men, med tanke på att hundratusentals människor blir sövda varje år och att dagens utrustning, mediciner, rutiner och kunskap håller en extremt hög nivå är också säkerheten i samband med narkos mycket hög. Risken med att sövas är faktiskt mycket mindre än den du utsätter dig för vid bilresan till sjukhuset! Eventuella risker måste också vägas mot vad som händer om operationen inte görs. Då skulle många människor garanterat dö, eller leva med smärta eller en funktionsnedsättning helt i onödan. Risken med att sövas måste därför alltid hållas emot att det kan vara farligare att inte opereras.
Ja, det kan du! Om du exempelvis koncentrerar dig på något annat, blundar, tänker på något kul eller något du gillar att göra kan du hålla din hjärna upptagen. Spela spel, chatta eller kolla film – allt är bra för att det ska göra mindre ont. Försök också att ändra läge i sängen och prova att lägga en kudde under en arm ett ben eller bakom ryggen. Har du opererats i halsen kan det vara skönt att dricka eller äta något kallt eller suga på en isbit. Efter en operation är det också viktigt att du rör på dig så snart som möjligt. När du rör på sig bildar nämligen kroppen egna mediciner mot smärta som gör att du kommer ha mindre ont. När du har ont är det också viktigt att du tänker på att du inte kommer att ha ont för alltid. Nej, det kommer att göra mindre och mindre ont ju längre tid som går efter operationen och till slut kommer smärtan att gå över helt.
Vi har full kontroll på att du mår bra och sover gott under hela operationen. Och vet du vad, en sovsjuksköterska som inte lämnar dig en endaste sekund kommer att sitta bredvid dig och kolla att du mår bra och sover ända tills operationen är färdig. Vi känner och tittar på dig och kontrollera också att du sover riktigt gott genom att mäta en massa olika saker. Innan du somnar kommer vi därför att sätta fast olika mätare med sladdar på dig. Sladdarna kopplas sedan till en datorskärm med en massa knappar, lampor, siffror och visare som blippar och låter hela tiden. Alla siffror visar precis hur du mår och att du sover riktigt gott under tiden du opereras.
Vissa stygn kommer att går bort av sig själv medan andra måste tas bort hos av en sjuksköterska på sjukhuset eller vårdcentralen. Innan du lämnar sjukhuset efter operationen kommer personalen att berätta vilka stygn just du har, hur länge de ska sitta och hur de ska tas bort.
Du kommer att sova ända tills operationen är helt färdig. Du kommer säkert att vara ganska trött också efter operationen och då är det bästa att sova en stund till. Hur länge just du kommer att sova kan vara svårt att säga eftersom det varierar mellan olika människor. Det bästa är helt enkelt att du sover och vilar så länge du är trött.
Ja, det kan hända, men du behöver faktiskt inte bekymra dig över det. Det visar bara att din kropp fungerar precis som den ska. Det finns inget du kan göra för att förebygga det – händer det så händer det. De som opererar dig har sett det förut – och kommer att se det igen. Men, ofta märker de inte ens vad som sker under täcket du har över dig!
Ja, lite ont kommer du troligen att ha. Du kan ha olika ont under olika tider på dygnet och ibland kan det göra mera ont när du rör dig. Ibland kan du ha ont även när du sover, vilar eller leker. Du behöver inte vara rädd för att det ska göra ont. Alla vi på sjukhuset kommer att hjälpa dig att minska det onda på olika sätt. När du har ont är det också viktigt att du tänker på att du inte kommer att ha ont för alltid. Nej, det kommer att göra mindre och mindre ont ju längre tid som går efter operationen och till slut kommer smärtan att gå över helt.
När du ska somna med sovluft får du andas i en sovtratt. Du kan hjälpa till att hålla sovtratten framför munnen och näsan och andas stora andetag ungefär som när du blåser i en ballong. Sovluften kan dofta lite starkt, nästan som nagellack eller bensin. Det är inte farligt alls. Tycker du det luktar illa kan du istället försöka blåsa så mycket du kan för att blåsa bort doften.
Det finns ytterligare 58 frågor och svar om Sövas och opereras