Narkos

Narkos – det låter ju som narkotika. Och det är väl inga bra saker? Själva orden ”narkos” och ”narkotika” betyder från början ”dövande” och ”stillande”. Och att vara bedövad och stilla när man ska opereras är absolut en bra sak. De ämnen du får i kroppen är både sövande, avslappnande och smärtlindrande. Flera av dem är såklart inget du ska pilla i dig bara för skojs skull. Men så länge kroppen behöver mediciner är det dumt att inte ta dem. Så att bli sövd och slippa ha ont när du ska opereras är absolut en bra grej.

Tonårstjej i operationskläder. Hon håller två sprutor i en hand och andas i en sovtratt.

Blandade känslor inför narkos

De två vanligaste sakerna att vara rädd för i samband med narkos hänger ihop – men är precis motsatta. Den första är: tänk om jag aldrig vaknar! Den andra är: tänk om jag vaknar under operationen! Det finns många historier på nätet om folk som vaknat under en operation, men om du synar dem i sömmarna kommer du snabbt att se att de ofta är ganska gamla. Idag har man superbra metoder, både när det gäller att söva dig och ha koll på dig, som gör det i stort sett är omöjligt att vakna under operationen. Mediciner, apparater och rutiner förbättras hela tiden – det har aldrig varit mer säkert att bli sövd än nu! Den person som håller koll på din narkos kommer att se till att du är lagom mycket sövd hela tiden. Du får hela tiden ett jämt flöde av mediciner av ämnen som gör att du sover och att kroppen inte upplever någon smärta. När operationen är klar slutar man att ge dig medlet som håller dig sövd, och då vaknar du upp igen. Så du kommer att vakna, men först när det är dags.

Många som ska få narkos gillar inte känslan av att förlora kontrollen, att inte kunna vara med. Det gäller både det som händer i operationssalen, och i resten av världen. Att missa ett mess eller inte kunna kolla kontot känns inte bra. Fundera över hur du tycker det här känns för dig. Det finns inget rätt eller fel. Många gånger kan känslan av obehag gå över eller i alla fall bli mindre om du hittar vad det är som stör dig. Prata gärna om det med någon – då brukar obehagskänslorna bli ännu mindre!

Tonårstjej i lila operationsmössa får en kram av en narkossjuksköterska.

Och kom ihåg att så fort du är vaken är det bara att surfa loss. Då är det bara bra om du håller dig sysselsatt, och får annat att tänka på!

Tonårstjej med hörlurar sitter in en soffa och kollar på sin läsplatta.