Hur lång tid du behöver vara på sjukhuset innan operationen beror på vad du ska opereras för och vilka förberedelser som behöver göras. Ibland räcker det om du kommer samma dag som du ska opereras. Andra gånger behöver du kanske läggas in på sjukhuset några dagar innan för att genomgå olika provtagningar, röntgenundersökningar eller förberedas på annat sätt. Något som gäller inför alla operationer är att kirurgen kommer att markera platsen där du ska opereras med en speciell penna. Alla får också ett identitetsband med sitt namn och födelsedata.

Att få en spruta

En person får en spruta i sitt armveck.

I de flesta fall får du en spruta för att sätta in en liten plastslang i ett blodkärl (en ven). Att få en spruta är något som många tycker verkar läskigt, men det är faktiskt inte så farligt som du kanske tror. Har du haft bedövningssalva på huden över blodkärlet kommer sticket dessutom att kännas mycket mindre. Sprutan du får är väldigt liten och tunn och används bara för att få in plastslangen i ditt blodkärl. När plastslangen är på plats dras själva nålen ut och kastas och du kan röra handen och armen hur du vill. Genom plastslangen får du sedan allt du behöver både under och efter operationen. Läkemedel som gör att du sover gott och inte har ont och vätska. Du behöver alltså inga fler stick. Smart va?

En gul plastslang insatt i ett armveck.

På operationsrummet

När personalen gått igenom med dig vad som ska hända, svarat på dina frågor är det dags att gå eller åka in i själva operationsrummet. Du får alltid ha med dig någon som sitter hos dig både när du somnar och när du vaknar efter operationen. Det kan vara en förälder eller en kompis. Under själva operationen kommer den du har med dig att få vänta i ett väntrum eller på vårdavdelningen. Du kan ofta ha med dig mobilen tills du somnar. Kolla vad som gäller där du ska opereras. Lämna mobilen hos den som är med dig under tiden när du sover. Tonårstjej ligger på ett operationsbord. Hennes mamma sitter bredvid.

Frågor och svar

Sprutor och stick

Det finns ytterligare 1 fråga och svar om Sprutor och stick

Frågor och svar

Före operationen

Det finns ytterligare 16 frågor och svar om Före operationen