Om du vill kan du ha med en förälder, eller någon annan person när du träffar dem. Att ha med någon som stöd brukar kännas bra för de flesta.

Tonårstjej och mamma sitter och pratar med en blåklädd narkosläkare.

Kirurgen planerar din operation och narkosläkaren går igenom vad som kommer att hända, kollar om du äter några mediciner och berättar om du eventuellt behöver göra ett uppehåll med dem innan operationen. Glöm inte bort att berätta om du tar kosttillskott eller naturläkemedel – ibland kan du behöva pausa dem också ett tag. Samma sak med p-piller – berätta om och vilken sort du äter. Du får även frågor om du har några allergier, andra sjukdomar som astma, om du blivit sövd tidigare och om du vet någon i släkten som haft problem med att bli sövd. Läkaren frågar också om du röker, vejpar eller snusar, hur mycket du väger, om du är gravid, har någon piercing eller en lös tand och om du har lätt för att bli åksjuk. Alla dessa frågor är till för att du ska få en så bra narkos som möjligt. Du får också ställa frågor, om precis allt. Ingen fråga är för dum eller svår. Du har rätt att få veta vad som ska hända. Har du blivit sövd förut kanske du känner att du redan är förberedd. Men nu kanske du är på ett annat sjukhus och ska opereras för något helt annat. Så fråga – och förbered dig – nu också. Ibland kan alla frågor komma just när du gått därifrån eller dagen efter. Skriv då ner alla frågor du har, ta med dem till sjukhuset och fråga innan operationen. Ibland kan du också ringa eller mejla sjukhuset innan. Kolla vad som gäller där du ska opereras.

Viktigt att tänka på innan operationen

Tonårstjej i svart tröja pekar in i bilden.

När dagen för din operation närmar sig är det två saker som är viktigare än andra. Det första är att du inte ska vara förkyld eller hostig. Ring i så fall till sjukhuset och berätta hur du mår. Det andra är att du inte får äta eller dricka alldeles innan operationen. Du kommer få information från sjukhuset om vilka tider som gäller för dig. Gör som du blir tillsagd och mörka inte för personalen om när du åt eller drack senast, det handlar helt enkelt om din egen säkerhet. Det är ganska vanligt att du inte får äta något efter midnatt om du ska opereras på morgonen. Du kan oftast fortsätta att dricka fram till en eller ett par timmar innan operationen, så länge du håller dig till klara vätskor. Klara vätskor är vatten, saft, läsk, juice utan fruktkött, te eller kaffe (men utan mjölk). Däremot är mjölk, juice med fruktkött eller drickyoghurt inte tillåtet.

Kom som du är till sjukhuset, det vill säga utan smink, smycken, piercing och parfym. Nagellack och lösnaglar måste du också ta bort. Du ska duscha hemma och tvätta dig med en speciell tvål. Personalen kommer att berätta hur och när du ska duscha för att bli riktigt ren. Du kan också ha fått eller fått köpa ett plåster eller en salva att sätta på handen eller i armvecket innan du åker in till sjukhuset. Det är för att du ska bli bedövad när du senare ska få spruta för att sätta in en liten plastslang i ett blodkärl.

Vanligt förekommande känslor

Tonårstjej ligger i en sjukhussäng och tittar på sin mamma som sitter bredvid.

När operationsdagen närmar sig kanske du känner dig lite spänd och nervös. Det är helt normalt, det gör nästan alla. Ta gärna med någon du litar på, som kan vara med dig både på sjukhuset och när du ska sövas. Berätta gärna för dem som jobbar på sjukhuset om vad du funderar på och om du är rädd. Bara att sätta ord på det som snurrar i huvudet kommer att göra att det känns bättre! Alla som jobbar i vården vill självklart att du ska må så bra som möjligt – och för att må maximalt bra är det viktigt med maximal trygghet. Därför blir personalen bara glada när du frågar om saker. De vet att deras svar gör dig tryggare, det vill säga att du mår bättre!

Frågor och svar

Före operationen

Det finns ytterligare 16 frågor och svar om Före operationen