Nyopererad flicka ligger i sin säng och sover på uppvakningsavdelningen. Hennes mamma sitter bredvid sängen.

Dags att vakna

Du vaknar när medicinerna du fått lämnar kroppen, ibland tar det en stund. Under tiden får du andas lite extra syrgas, som flödar framför ansiktet. Även på uppvakningsavdelningen håller personalen koll på sådant som din puls och hur mycket syre du har i blodet. Om du haft en slang i halsen för andningshjälp under din narkos kan du känna dig hes och skrovlig. Ibland gör halsen lite ont, ungefär som när du är förkyld. Det är helt normalt och halsen kommer snart att kännas som vanligt igen, men det kan ta några dagar. Något kallt, typ glass brukar funka bra när man har ont i halsen.

Det är väldigt vanligt att vara trött efter en operation. Den sömn du sovit har nämligen varit konstgjord, och då vilar varken hjärnan eller kroppen på samma sätt som när du sover på riktigt. Om du är trött eller om du inte mår något vidare, försök att somna om en stund. Det brukar vara den bästa medicinen.

Smärta och illamående

Om du har ont eller mår illa är det viktigt att du säger till direkt. Även om det kanske inte känns så farligt ska du berätta det. Smärta och illamående är lättare att stoppa ju tidigare du får medicinen, innan det blir riktigt illa. Prova också att byta ställning i sängen, det kan ofta lindra smärtan lite. Den medicin du får mot illamående eller smärta får du direkt i den lilla slangen på handen eller i armvecket, så du slipper fler sprutor.

Medicin ges i en intravenös infart i ett armveck.

Du behöver inte bli orolig om du inte smärtan försvinner direkt. Ofta tar det en liten stund innan medicinen du får verkar. Ingen har nånsin fått ett pris för att stå ut med smärtan. Däremot har många haft alldeles för ont, alldeles i onödan. Smärta är inte bara obehagligt och onödigt, det gör att du mår och läker sämre också. Så om det gör ont, och det inte hjälper att byta ställning i sängen – säg till! Om du inte orkar själv, kan du be den som är med dig att berätta för personalen hur du mår.

Två nyopererade patienter sover i sina sängar på uppvakningsavdelningen. En mamma och en pappa sitter bredvid sängarna.

På uppvakningsavdelningen finns oftast flera andra patienter. Det är okej att slå på mobilen, kolla internet och messa men ha telefonen på ljudlös och ring inte någon. Hur länge du behöver stanna på uppvakningsavdelningen beror på vad du opererats för, och hur du mår. När du är ordentligt vaken och kan röra dig okej får du antigen åka hem, eller tillbaka till din vårdavdelning. Där får du börja dricka och äta lite försiktigt. Det är också bra om du börja röra på dig och går ut så snart det går. Frisk luft och rörelse är aldrig fel då kroppen ska läka.

Frågor och svar

Efter operationen

Det finns ytterligare 22 frågor och svar om Efter operationen