När barn får eksem är det ofta en sort som kallas böjveckseksem. Det kan egentligen komma på olika ställen på kroppen men är vanligast i böjvecken. Alltså där lederna böjs som till exempel knävecken, armvecken, handlederna och vristerna. Böjveckseksem heter också atopiskt eksem.

Man kan också få eksem av att huden kommer i kontakt med något irriterande. Då kallas det för kontakteksem. Till exempel kan tvål och rengöringsmedel irritera huden så att det blir kontakteksem. En del kontakteksem beror på allergiska reaktioner. Gummi och metaller, som nickel och krom, kan ge allergiska kontakteksem.

En annan typ av eksem är mjälleksem. Det kan ge få röda utslag i ansiktet, runt ögonen, i ljumskarna och armhålorna. Ibland blir det gulbruna fjäll i hårbotten eller ögonbrynen. Mjälleksem heter också seborroiskt eksem.

Du kan göra flera olika saker för att eksemet ska bli bättre. Att vara i solen är bra. Men det är viktigt att du använder solskyddsfaktor så att du inte bränner dig.

Eksem blir sämre om huden blir väldigt torr. Om du duschar ofta torkar ut huden ut. Därför ska du inte duscha i onödan. Du kan smörja huden med mjukgörande krämer utan parfym. Parfym som finns i till exempel hudkräm, duschtvål och tvättmedel kan irritera huden och göra eksemet värre. En del tycker att eksemen blir bättre om man har löst sittande bomullskläder.

För att få veta säkert vad du har för eksem behöver en person i sjukvården titta på din hud. Om du har stora besvär kan du få mediciner och speciella krämer som hjälper mot inflammationen i huden.

Frågor och svar

Klåda