Brännskador

Brännskador kan man få på olika sätt. Till exempel av solen, kokande vatten, en varm ugnsplåt. Man kan också få brännskador av elstötar, eldsvåda och vissa växter och djur. Små brännskador läker av sig själva medan stora brännskador måste skötas om i sjukvården.

Brännskador kan vara olika. Det spelar roll hur stor brännskadan är och var på kroppen den sitter. Det spelar också roll hur djupt ner i huden man har bränt sig. Barn har lättare att få brännskador än vuxna. Det beror på att barn har tunnare hud än vuxna.

Man kan få ytliga brännskador. Det kan till exempel hända om man är ute i solen för länge. Då blir huden röd, varm och svider. En sådan brännskada kan du ta hand om själv. Först ska du kyla ner huden med svalt eller ljummet vatten. Sedan kan du smörja in huden med kylbalsam eller någon annan hudkräm. Små brännskador går över på några dagar. Då brukar huden börja klia och fjälla. Det betyder att det lossnar små hudflagor där huden blev bränd.

Ibland går brännskadan lite längre ner i huden. Det kan hända om du till exempel spiller en kopp het choklad på huden. Eller råkar få kokande vatten på dig. Eller får stänk av någon farlig kemisk vätska på huden. Det gör riktigt ont! Sedan blir huden svullen och svider. Det kan bli blåsor där du brände dig. Ibland spricker blåsorna så att det blir sår. Det är viktigt att du inte tar hål på blåsorna. De behövs för att skydda såret. Om du har fått en sådan brännskada ska du skynda dig att skölja huden med vatten. Tänk på att vattnet ska vara kallt men inte iskallt. Skölj i femton minuter - alltså en hel kvart. Det är viktigt! Sedan ska du åka till sjukvården. Där får du hjälp att undersöka och göra rent brännskadan och lägga på ett rent förband.

En del brännskador är djupa. Då har inte bara huden skadats utan också muskler och senor som finns under huden. Det kan hända om det börjar brinna i dina kläder. Eller om du får något på dig som är både supervarmt och kladdigt. Som till exempel nykokt knäck, varm gröt eller lim från en limpistol. Vid en djup brännskada blir huden vit, brun eller svart. Då är det väldigt bråttom att ta sig till ett sjukhus.

Om du har fått en djup brännskada kan du behöva opereras och transplantera hud. Det betyder att en doktor tar ett litet tunt lager hud från något annat ställe på din kropp. Sedan lägger doktorn det lilla tunna lagret där brännskadan är. Sedan får hudbiten läka fast under ett förband. Under operationen får du sova gott med hjälp av narkos och känner inte något alls.

När man har haft en brännskada kan huden bli känslig väldigt länge. Till exempel kan det klia. Då är det bra att smörja med en hudkräm. Det är också viktigt att inte sola huden där man fick brännskadan. Det bästa är att ha på sig kläder som skyddar huden mot solens strålar.

Frågor och svar

Brännskador