Svinkoppor beror på bakterier som tar sig in i huden. Det är lättast för bakterierna att komma in på ställen där huden är känslig. Det kan till exempel vara där man har eksem. Eller om man är snuvig och har snutit sig så mycket så att huden runt näsan har blivit irriterad. Då kan man få svinkoppor runt näsan. Det brukar ta ett par dagar från att man har blivit smittad tills prickarna dyker upp.

Svinkoppor är väldigt smittsamt. Så länge det finns vätska eller var i blåsorna så är det väldigt lätt att smitta andra. När blåsorna har torkat ut helt smittar de inte längre. Oftast blir barn smittade men ibland får även vuxna svinkoppor. Svinkoppor kan vara jobbigt men är inte farligt.

En person i sjukvården behöver titta på din hud för att se om du har svinkoppor. Ibland kan du behöva lämna ett litet prov från vätskan eller varet i en svinkoppa. Då kan man undersöka vilka bakterier det är.

Om du har fått svinkoppor ska du tvätta blåsorna noggrant med tvål och vatten. Du ska också pilla bort skorporna på blåsorna. Om du gör så, och tvättar rent morgon och kväll, kommer blåsorna att torka ut. Då förvinner bakterierna. Det är också viktigt att du har rena kläder och lakan i sängen. Tvätta lakan i minst 60 grader så dör bakterierna.

Försök att inte klia på svinkopporna. För när du kliar kan du få bakterier på dina fingrar och smitta andra när du tar i dem. Därför ska du vara extra noga med att tvätta händerna. Oftast försvinner svinkopporna av sig själv. Men om du har tvättat huden i mer än en vecka och de ändå är kvar ska du ta kontakt med sjukvården. Då kan du behöva medicin för att bli av med dem.

Frågor och svar

Svinkoppor