Utslag från rosacea brukar inte klia. Men huden i ansiktet kan kännas varm där utslagen är. Rosacea kan också märkas som irriterade eller röda ögon. En del har inga besvär med huden utan bara i ögonen.

Rosacea är en sjukdom som går i skov. Det betyder att den växlar. Ibland mår huden i ansiktet bättre och ibland sämre. När det är bättre kanske man inte märker sjukdomen alls. När det är sämre kan man ha mycket utslag eller mycket irriterade ögon. För vissa blir utslagen värre av sol, kyla, blåsigt väder, stress och vissa sorters mat.

Rosacea beror på att huden har blivit inflammerad. Man vet inte varför det blir så för en del personer. Men man vet att rosacea är en ärftlig sjukdom. Det betyder att om till exempel ens förälder har rosacea så kan det vara större risk att man själv får sjukdomen. Rosacea är inte smittsamt.

Om du tror att du har rosacea ska du kontakta sjukvården. En doktor kan se om du har rosacea bara genom att titta på din hud. Det är väldigt ovanligt att barn får rosacea. De flesta som får sjukdomen är över 30 år.

Det finns inget botemedel mot rosacea. Men det finns saker du kan göra för att minska besvären. Bland annat kan du skydda huden mot till exempel sol, kyla och blåst om din rosaca blir värre av sådant. Eller låta bli att äta den sortens mat som utslagen blir värre av. Det kan till exempel vara starkt kryddad mat. Det finns också olika sorters krämer som kan hjälpa mot rocasea.

Frågor och svar

Klåda