Skabb är namnet på en liten insekt som lever i huden. Skabbdjuret gör gångar i hudens yttersta lager och lägger ägg där. Att det kliar beror på att skabbdjur och deras bajs irriterar huden.

Skabb smittar från hud till hud. Därför är det stor risk att man blir smittad om man sover i samma säng som någon med skabb. Men om man bara ger någon en kram hinner skabbdjuret inte sprida sig. Det brukar ta en eller två månader från att man har fått skabb tills det börjar klia. Under tiden kan man ha hunnit smitta andra. Utan att man vet om det.

För att veta om du har skabb måste en person i sjukvården titta på din hud med ett förstoringsglas. Sedan petar hon eller han ut ett litet skabbdjur och tittar på det i mikroskop. Då går det att se vad det är för sorts skabb.

För att bli av med skabb måste du smörja in kroppen med en speciell kräm. Alla som du bor tillsammans med måste också smörja in sig med krämen. Ni ska även tvätta alla kläder i vatten som är 60 grader varmt. Då dör de skabbdjur som kanske finns i kläderna. Efter behandlingen med krämen kan det ta flera veckor innan det slutar klia. Även om alla skabbdjur är borta.

Frågor och svar

Klåda