Getingens gadd sitter ihop med en giftblåsa. När getingen sticker åker giftet genom taggen och in i huden. Då blir huden svullen och irriterad och man får ont.

För de allra flesta är det inte farligt att bli stucken av en geting. Men du ska genast kontakta sjukvården om något av det här händer:

  • du fick sticket i munnen
  • du vet att du är allergisk mot bistick, humlestick eller getingstick
  • du har fått många stick samtidigt och det kliar jättemycket och är mycket svullet
  • det går inte över utan det blir värre efter några dagar.

Om du har blivit stucken av en geting kan du göra flera saker för att det ska bli bättre. Ta direkt bort getingens gadd om den sitter kvar i huden. Gadden kan nämligen fortsätta att spruta in gift en stund efter sticket.

Du kan också kyla ned stället där du fick sticket. Spola till exempel med kallt vatten eller lägg på is. Lägg isen i en handduk och placera den där det gör ont. Det kan också vara skönt att smörja med kylbalsam. Sätt gärna ett plåster där du blev stucken. Då är det lättare att låta bli att klia. Om man kliar sönder huden kan det bli en infektion där.

Om du mår väldigt dåligt efter att ha fått ett getingstick måste du ta dig till sjukvården snabbt så att du kan få hjälp. Om du vet att du är allergisk mot bistick, humlestick eller getingstick måste du också ta din allergimedicin så fort som möjligt.