Alla svettas. Och de flesta svettas extra mycket i puberteten. Det är alltså helt normalt att svettas. Men en del svettas så mycket att det rinner svett i ansiktet, armhålor och hårbotten. Händer och fötter kan också bli jättesvettiga. Så svettiga att det kan vara svårt att hålla i ett papper utan att blöta ned det. Eller att strumporna blir genomblöta. Då kallas det för överdriven svettning.

Överdriven svettning beror på att svettkörtlarna gör för mycket svett. Mer än vad som egentligen behövs för att kroppen ska ha en bra temperatur. Man vet inte riktigt varför det blir så för vissa personer. Kanske är det ärftligt. Ibland kan man få överdriven svettning på grund av att man har någon speciell sjukdom. Eller för att man tar vissa mediciner.

Om du svettas mycket är det bra att tvätta sig med tvål och vatten på morgonen och kvällen. Det är också bra att byta till rena kläder varje dag. Du kan välja kläder som inte sitter tajt mot huden. Det finns en del deodoranter som minskar produktionen av svett i armhålorna. De kallas antiperspiranter. Om du tycker att svettningen är ett stort problem för dig så ska du kontakta sjukvården. Det finns det olika typer av behandlingar och mediciner.

Frågor och svar

Svettning