En pilonidalcysta ser ut som en bula. Den sitter långt ner på ryggen precis där skinkorna delar sig. Bulan kan vara rund eller lite avlång och gör ont. En person i sjukvården kan titta på bulan i huden och se om det är en pilonidalcysta.

Ibland spricker cystan - alltså bulan. Då kan det bli en liten gång in i huden. Det kallas för en fistel. Då kan det rinna ut lite illaluktande vätska ur gången.

Ibland kan det komma in bakterier i bulan. Då bildas det var och då brukar man säga att bulan blir en böld. Om man får en böld med var i behöver man söka sjukvård. Då får man hjälp att tömma ut varet. Var är lite gult och kladdigt.

En pilonidalcysta är inte farlig men kan vara jobbig och göra ont. Ibland försvinner den av sig själv. Annars kan man behöva operera bort den. Under operationen får du sova gott och känner inget alls.

Lär dig ännu mer

  • Narkoswebben

    Narkoswebben

    Narkoswebben är en webbplats där barn, ungdomar och närstående kan lära sig mer om hur det är att vara på sjukhus och vad som händer före, under och efter narkos och operation.

    www.narkoswebben.se/