I huden finns det talgkörtlar som gör ett slags fett som kallas talg. Talg behövs för att huden ska hålla sig mjuk. I puberteten gör talgkörtlarna mer talg. Ibland blir det så mycket att talgkörtelns öppning täpps till och då får man en pormask.

I puberteten ökar också en viss bakterie i huden. Om den kommer in i talgkörtelns öppning blir det en inflammation. Då får man en prick som blir röd och lite öm. Det är akne. Man kan få akne var som helst på kroppen. Men eftersom man har flest talgkörtlar i ansiktet, på ryggen och på bröstet är det vanligast där.

Akne som beror på igentäppta och inflammerade talgkörtlar läker utan att man får några ärr på huden. Men det finns även en allvarligare form av akne. Den kallas cystisk akne och beror på en inflammation djupare ner i huden. Cystisk akne ger stora, ömma knölar och sådana kan det bli ärr av.

En del får mycket akne medan andra nästan inte får någon. Det kan vara ärftligt. Ibland kan man få akne på grund av vissa läkemedel som till exempel kortison eller p-piller.

Ofta vill man klämma på finnarna för att de ska försvinna. Men det är bättre att låta dem vara. För när du klämmer kan inflammationen i talgkörtlarna bli värre. För att minska besvären kan du tvätta dig med en mild två. Du kan också köpa en receptfri aknelösning på apotek. Den gör så att talgkörtlarna inte täpps till lika lätt. Om det inte hjälper finns receptfria läkemedel på apotek som minskar bakterien som ger akne. Tänk också på att inte använda feta hudkrämer eller oljor eftersom de kan täppa till talgkörtlarna.

Om du har stora besvär med akne ska du gå till sjukvården. Till exempel kan du få medicin i form av en hudkräm eller medicin som minskar inflammationen i talgkörtlarna.

Frågor och svar

Akne