Höstblåsor

Sjukdomen höstblåsor brukar börja med att man får feber och ont i halsen. Efter några dagar får man små blåsor inne i munnen och i halsen. Man kan få röda prickar på kroppen också.

Blåsorna i munnen gör ont. Därför kan det vara jobbigt att äta och dricka när man har höstblåsor. Prickarna på kroppen brukar klia och ibland blir de till blåsor. Det är vanligast att barn som är yngre än tio år får höstblåsor. Men även äldre barn och vuxna kan få sjukdomen. Höstblåsor brukar gå över på ungefär en vecka.

Har man haft höstblåsor så brukar man inte få sjukdomen igen. Men om man ändå får höstblåsor en gång till så blir det oftast inte lika jobbigt andra gången.

Höstblåsor beror på ett virus. Viruset är vanligast i slutet av sommaren och på hösten. Det är därför som sjukdomen heter höstblåsor.

Höstblåsor smittar när man är nära andra människor. Man kan till exempel bli smittad om man håller hand med någon som har fått viruset. Det tar ofta tre till sju dagar från att man har blivit smittad tills man känner sig sjuk. För att få veta om det är höstblåsor behöver en en person i sjukvården titta på utslagen.

Det finns ingen särskild behandling mot höstblåsor. Sjukdomen går över av sig själv. Men du kan göra saker för att det ska kännas bättre medan du är sjuk. Om det gör ont i munnen och halsen kan du testa att äta eller dricka något som är kallt. Det brukar gå lättare än att äta varma saker. Prova till exempel yoghurt, glass och kalla drycker.