Huvudlöss är små insekter som lever av att suga blod från människor. De lägger ägg i hårbotten och kallas därför också för hårlöss. När äggen kläcks kommer det ut nya löss. Hårlusen kan inte hoppa eller flyga. Den rör sig genom att krypa på hårstrån. Lusen sprider sig mellan människor genom att klättra från en persons hårstrå till en annan persons hårstrå. En lus måste vara i hårbotten för att överleva. Utanför håret kan en lus leva i max ett dygn.

Man märker ofta att man har löss för att det kliar i hårbotten. Ofta tar det fyra till sex veckor från att man har fått löss till det börjar klia. Att det kliar beror på huvudlössens spott. Spott kallas också saliv. När lusen suger blod kommer salivet in i huden. Då blir huden irriterad och det kliar.

En huvudlus är bara två till tre millimeter lång. Men om man tittar noga kan man se både levande löss och lusägg i hårbotten. Om du misstänker att du har löss kan du kamma håret med en luskam. Då ser du om det ramlar ned löss och lusägg ur håret.

Huvudlöss försvinner inte av sig själva. Därför måste du få behandling. På apotek kan du köpa speciella lusschampon. De dödar löss och lusäggen. Du kan också köpa en luskam. Genom att kamma noga får du bort löss och ägg. Men det är svårt att göra det själv. Därför är det bra att be någon annan om hjälp så att den kan kamma dig. Du kan behöva använda lusschampo och kamma många gånger innan lössen förvinner helt.

Frågor och svar

Klåda