Urinvägar och könsorgan
Hypospadi
I vanliga fall sitter kisshålet på toppen av snoppen. Men hos en del pojkar har urinröret inte växt färdigt när de föds. Då kan kisshålet sitta på undersidan av snoppen. Det heter hypospadi.
Infektion under förhuden
Det är helt normalt att det finns bakterier mellan ollonet och förhuden. Men ibland blir bakterierna för många. Då bildas det en infektion. Infektion under förhuden heter också balanit.
Kissa på sig
Barn, tonåringar och vuxna kan kissa på sig och det finns flera förklaringar till det. Till exempel kan kissblåsan ha det för trångt. Man kan ha fått en infektion. Eller så råkar man ha en överaktiv kissblåsa som gör lite som den vill.
Ont i pungen
Man kan få ont i pungen av flera olika saker. Ibland kan det vara svårt att veta varför man har ont. Om du plötsligt får ont i pungen och det inte går över är det viktigt att du söker sjukvård direkt.
Testiklar som inte har kommit ner i pungen
Män och pojkar har pungkulor. De ska ligga i pungen som är ett slags påse under snoppen. Pungkulor kallas också för testiklar. Hos en del pojkar har testiklarna inte åkt ned i pungpåsen. Det heter retentio testis.
Trång förhud
Förhuden är som en strut med en liten öppning som sitter på ollonet. Ibland kan öppningen vara för liten. Trång förhud kallas också för fimosis.
Urinvägsinfektion
Om bakterier kommer in i urinröret och urinblåsan kan man få en urinvägsinfektion. Urinvägsinfektion brukar förkortas till UVI och kallas ibland för cystit eller blåskatarr.
Vidgat njurbäcken
Det är njurarna som gör kiss. I njurarna finns ett ställe som heter njurbäckenet. Där samlas kisset innan det rinner ned i kissblåsan. Men ibland är det något som hindrar kisset från att rinna ut ur njurbäckenet. Eller så rinner en del av kisset åt fel håll och vill tillbaka in i njuren igen. Då blir njurbäckenet stort och alldeles överfullt av kiss. Det heter vidgat njurbäcken eller hydronefros.
Frågor och svar
Urinvägar och könsorganMensen kommer från livmodern, där barnet ska växa när man blir med barn. Killar ska inte föda barn och därför har de ingen livmoder. Varje månad gör sig livmodern beredd på att ta emot ett ägg som är befruktat. Men om ägget inte träffat på någon spermie och blivit befruktat så vill inte livmodern att ägget ska vara kvar utan den stöter bort det. Då får man mens.
Under en dag får vi i oss mycket vatten, både genom det vi dricker och det vi äter. I kroppen bildas också vatten när kroppen använder energin som finns i maten. Allt det här vattnet kan inte stanna kvar i kroppen för då skulle vi bli sjuka. Det är därför vi kissar ut allt vatten som kroppen inte behöver. I kisset samlas också en massa skräp (kemiska ämnen) som kroppen inte vill ha eller behöver. Det är bara genom kisset som de här ämnena kan lämna kroppen. Vi kissar ungefär 1 liter om dagen. Under ett helt liv blir det hela 30 000 liter kiss.
Förr i tiden när människorna inte hade kläder på sig utan sprang omkring nakna, fungerade håret runt könet som ett skydd. Då hade vi också mycket mer hår över hela kroppen. I dag har vi kvar håret runt könet, men nu har vi trosor och kalsonger som skydd i stället. Om flera tusen år kanske människan inte längre har något könshår eftersom det ju inte har någon funktion.