Vidgat njurbäcken

Ofta känner man inte att man har vidgat njurbäcken. Ibland kan det göra ont om man ligger ned så att det trycker lite mot njuren. En del märker att de har vidgat njurbäcken för att de får många urinvägsinfektioner. Vidgat njurbäcken heter också hydronefros.

Njurarna fungerar som ett reningsverk för blodet. Blodet åker genom njurarna och det som njurarna rensar ut blir kiss. Kisset samlas på ett ställe i njurarna som heter njurbäckenet. Därifrån ska det rinna genom ett rör som kallas urinledaren och hamna i kissblåsan. Men ibland blir det problem. Urinledaren kan vara så trång att kisset har svårt att rinna ut. Det kan också ligga ett blodkärl tvärs över urinledaren som stoppar upp kisset. Då samlas det för mycket kiss i njurbäckenet. Det kan också vara så att kisset rinner tillbaka från urinblåsan upp till njurbäckenet igen. Det kallas för reflux. När njurbäckenet blir överfullt blir det större än normalt och man får ett vidgat njurbäcken.

Man kan födas med vidgat njurbäcken på ena eller båda njurarna. Man kan också få vidgat njurbäcken någon gång under livet. Då beror det på att ett blodkärl har lagt sig tvärs över urinledaren och stoppar upp kisset. När man har ett vidgat njurbäcken kan man lättare få urinvägsinfektion. Urinvägsinfektion får man av bakterier. Då kan man få en medicin som heter antibiotika som dödar bakterierna.

För att ta reda på om du har vidgat njurbäckenet behöver du gå till sjukvården. Där får du göra en ultraljudsundersökning för att se hur dina njurar ser ut. Du kan även behöva göra andra undersökningar för att ta reda på vad problemet beror på. Om du föddes med vidgat njurbäcken kan det bli bra av sig själv när du växer. Eller så kan du behöva opereras. Under operationen får du sova gott med hjälp av narkos och känner ingenting.