Ofta känner man inte att man har vidgat njurbäcken. Fast ibland kan det göra ont om man ligger ned så att det trycker lite mot njuren. En del märker att de har vidgat njurbäcken för att de får många urinvägsinfektioner. Urin är ett annat ord för kiss.

Njurarna funkar som ett reningsverk för blodet. När blodet åker genom njurarna rensar de bort sådant som kroppen inte behöver. Och det som inte behövs blir kiss. Njurarna ser också till att det är lagom mycket vatten och salt i kroppen.

Kisset samlas först på ett ställe i njuren som heter njurbäckenet. Sedan ska kisset rinna ut ur njuren genom ett rör som heter urinledaren och ner i kissblåsan. När kissblåsan blir full blir man kissnödig. Men ibland är urinledaren för trång så att det blir svårt för kisset att rinna ut ur njurbäckenet. Eller så kan det ligga ett blodkärl tvärs över urinledaren och stoppa upp kisset. Då stannar en del av kisset kvar i njurbäckenet som blir överfullt. När det blir för mycket kiss i njurbäckenet blir det större än normalt. Det kallas för vidgat njurbäcken. Ett annat namn är hydronefros.

Hydronefros kan också bero på att kisset rinner åt fel håll. Det kallas för reflux. Då åker en del av kisset tillbaka från urinblåsan och upp till njurbäckenet igen. Det leder till samma problem, nämligen att njurbäckenet blir överfullt och för stort. Då kan man få urinvägsinfektion.

Man kan födas med vidgat njurbäcken på ena eller båda njurarna. Man kan också få vidgat njurbäcken någon gång under livet. Då beror det på att ett blodkärl har lagt sig tvärs över urinledaren och stoppat upp kisset.

För att se om njurbäckenet är vidgat kan man titta in i kroppen med hjälp av ett ultraljud. Man kan även behöva göra andra undersökningar för att ta reda på vad problemet beror på.

Om man föds med vidgat njurbäcken kan det bli bra av sig själv när man växer. Fast inte alltid. Ibland behöver man opereras. Under operationen får man sova gott och känner inget alls.

När man har ett vidgat njurbäcke är det lättare att få urinvägsinfektion. Urinvägsinfektion får man av bakterier. Blir det så kan man behöva äta en medicin som heter antibiotika under en period. Antibiotika dödar bakterier.