Det är mycket vanligare att tjejer får urinvägsinfektion än att killar får det. Det beror på att de har kortare urinrör än killar. Bakterierna kommer helt enkelt lättare in i urinvägarna hos tjejer.

Om man har urinvägsinfektion brukar det svida när man kissar och man känner sig kissnödig oftare än vanligt. Ibland känner man sig kissnödig fast man precis har kissat och ibland är man så kissnödig så att man kissar på sig. Kisset kan lukta illa när man har urinvägsinfektion och ibland kan det komma lite blod i kisset.

Om bakterierna från urinblåsan sprider sig upp mot njuren brukar man säga att man har fått en njurbäckeninflammation. Då brukar man känna sig riktigt sjuk. Man kan få feber, må illa och kanske får man ont både i magen och i nedre delen av ryggen.

För att veta om du har en urinvägsinfektion behöver du söka sjukvård. Då får du lämna ett kissprov. Det kallas också för att man lämnar ett urinprov. I kissprovet kan man se om det finns bakterier i kisset. Om man tror att du har en njurbäckeninflammation behöver du också lämna blodprov och ta tempen.

Om du har en urinvägsinfektion behöver du oftast få en medicin som heter antibiotika. Den dödar bakterierna. Om du har en njurbäckeninflammation kan du behöva bli inlagd på sjukhus för att få medicinen direkt in i blodet.

Om man har urinvägsinfektion väldigt ofta kan man behöva titta efter hur det ser ut inuti kroppen. Det kallas för att man röntgas. Röntgen gör inte ont.