Testiklarna är viktiga för det är där som kroppen gör spermier. Spermier behövs för att man ska kunna få barn när man är vuxen.

Testiklarna utvecklas när bebisen ligger i sin mammas mage. Först ligger testiklarna högt uppe i bebisens mage. Under utvecklingen ska testiklarna sedan flytta sig ned till bebisens pungpåse. Men ibland fastnar testiklarna på vägen. Då föds bebisen med ena eller båda testiklarna ovanför pungpåsen. Det gör inte ont att ha testiklarna ovanför pungpåsen. Och det ger inga problem när man är barn. Men för att testiklarna ska fungera så bra som möjligt är det viktigt att de ligger i pungen.

För att ta reda på om dina testiklar är på rätt ställe behöver en person i sjukvården känna försiktigt på din pung med sina händer. Ibland kommer testikeln ner i pungen av sig själv medan du fortfarande är bebis. Men om den inte har gjort det behöver du opereras. Under operationen får du sova gott och kommer inte att känna något alls.

Lär dig ännu mer

  • Narkoswebben

    Narkoswebben

    Narkoswebben är en webbplats där barn, ungdomar och närstående kan lära sig mer om hur det är att vara på sjukhus och vad som händer före, under och efter narkos och operation.

    www.narkoswebben.se/