Kissa i sängen

Många barn och tonåringar kissar i sängen på natten. Ofta finns det flera i varje klass som gör det. Det är alltså väldigt vanligt och inget man kan rå för. Det finns saker som hjälper så att man slutar kissa i sängen. Att kissa i sängen kallas också för sängvätning eller enures.

När kissblåsan är full med kiss skickar den en signal till hjärnan. Kissnödig! Hjärnan ska då säga till en muskel som finns vid urinröret att den ska hålla emot. Inte kissa förrän det finns en toalett! På toaletten får muskeln slappna av. Då drar kissblåsan ihop sig så att kisset trycks ut. Men ibland kommer kisset när man inte vill. Utan att man kan bestämma själv. Då kissar man på sig. Det kan hända när man sover.

Det här kan bero på flera saker. Hos en del gör kroppen för mycket kiss på nätterna. Då blir kissblåsan snabbt full och det blir svårt för muskeln att hålla emot. Hos andra är blåsan överaktiv. Det betyder att kissblåsan gör lite som den vill. Den drar ihop sig trots att den inte är full och kissar när som helst. Nästan alla som kissar i sängen har svårt att vakna när det här händer. Hjärnan fortsätter att sova fast kissblåsan skickar signaler om att den vill kissa. Då kommer kisset i sängen medan man sover.

Att kissa i sängen är ärftligt. Det betyder att man har fått sådana gener från sina föräldrar. Om båda föräldrarna kissade i sängen när de var små är det stor risk att deras barn också kommer att göra det.

Man kan börja kissa i sängen helt plötsligt, fast man inte brukar göra det. Då ska man gå till doktorn. För då kan det bero på att man har fått urinvägsinfektion. Eller på förstoppning. Förstoppning betyder att tarmen är full av hårt bajs. Tarmarna och kissblåsan ligger precis bredvid varandra. Om tarmarna är fulla med hårt bajs tar de mycket plats. Då blir det trångt för kissblåsan. Och när kissblåsan blir klämd kan den bli retad och dra ihop sig. Då kissar man! Det händer utan att man själv kan styra det.

Om du brukar kissar i sängen kan du få hjälp av sjukvården. Börja med att gå till skolsköterskan eller till vårdcentralen. Där får du antagligen väga och mäta dig. Du får berätta hur ofta du kissar i sängen och om du också kissar på dig på dagarna ibland. Du kommer att få säga hur ofta du brukar kissa på toaletten och om ditt bajs är mjukt eller hårt. Du får berätta om det är svårt att väcka dig på natten. Och om du har haft många urinvägsinfektioner, har någon sjukdom och om dina föräldrar kissade i sängen när de var barn. Du behöver också lämna ett kissprov (urinprov). Sedan kan lite olika saker hända. Kanske behöver du träffa en doktor flera gånger. Det beror på hur just din kissblåsa fungerar och vad just du behöver för hjälp.

Det finns flera saker som kan hjälpa så att man slipper kissa i sängen. En jätteviktig sak är att inte hålla sig på dagarna. Därför är det bra att bestämma sex tider på dagen då man alltid går på toaletten och kissar. Och om man känner sig kissnödig mellan de tiderna ska man gå och kissa direkt när man känner första signalen. Om man gör det tränar urinblåsan och hjärnan upp sitt samarbete. Till slut funkar samarbetet bättre även på natten.

För en del kan ett kiss-larm hjälpa på natten. Larmet är litet och man sätter fast det i trosan eller kalsongen. Om det kommer en droppe kiss piper larmet som en väckarklocka. På det här sättet tränar man på att vakna när man behöver kissa. I början kan det vara svårt att vakna av larmet. Då är det bra att ha hjälp av någon vuxen. Man måste ha larmet varje natt i några månader. Sedan har man tränat upp sig och slutar att kissa i sängen. För en del fungerar det bättre med medicin. Medicinen ser till att kroppen gör mindre kiss på nätterna. Det finns även andra sorters medicin som kan hjälpa på olika sätt. För en del tar det lång tid att sluta kissa i sängen. Men det brukar alltid lyckas till sist!

Om du ännu inte har slutat kissa i sängen är det bra att veta några saker. Du kan få speciella skydd att ha i sängen. Det kallas lakansskydd. Tänk på att dricka som vanligt på dagen och till middagen men drick inget på kvällen. Om du blir törstig på kvällen kan du istället suga på en isbit. Det släcker törsten utan att det blir mer vätska i kissblåsan. När du ska sova över hos en kompis är det smart att packa extra pyjamas, extra lakan eller extra sovsäck. Den natt som du sover borta kan du be en vuxen att väcka dig en gång så att du kan gå upp och kissa. Det kan hjälpa ibland.