Förstoppning

Förstoppning betyder att man är hård i magen. Man har svårt att bajsa även om man är bajsnödig. Det kan gå flera dagar utan att man kan bajsa. Och när man väl lyckas kommer inte allt bajs ut.

När man är förstoppad har bajset blivit som en propp. Ibland kan lite löst bajs ändå rinna förbi proppen. Ofta gör det ont att få ut det hårda bajset. När man är förstoppad brukar man också känna sig spänd i magen. En del tycker att magen känns som en uppblåst ballong. Ibland mår man illa och tappar matlusten.

Förstoppning kan göra så att man råkar kissa på sig. När det är mycket bajs i tarmen kan det trycka mot kissblåsan. Då drar kissblåsan ihop sig och kisset kommer ut.

Nästan alla blir förstoppade någon gång. Förstoppningen kan bero på många olika saker. Man kan bli förstoppad när man är magsjuk eller har haft feber. Eller efter en resa när allt har varit lite annorlunda än vanligt. Förstoppning kan också bero på stress. Eller att man har rört på sig för lite. Ibland kan det bero på den mat som man har ätit. Som till exempel om man äter mycket vitt bröd, pasta och dricker mycket mjölk. Och tyvärr även om man äter väldigt mycket pannkakor. Det som är så gott! Ibland kan förstoppning bero på någon sjukdom i tarmen.

Om du har blivit förstoppad kan du göra flera saker för att må bättre. Drick vatten även om du inte känner dig törstig. Innehållet i tarmarna behöver vätska för att hålla sig mjukt. Ät olika sorters mat och mycket frukt och grönsaker. Gå direkt på toa om du känner att det trycker på. Vänta inte! Sitt i lugn och ro på toan och ha gärna en pall som stöd för fötterna. Det är också bra att gå på toa och försöka bajsa med jämna mellanrum. Men det kan vara svårt i skolan. En del vill inte bajsa där för att toaletterna är ofräscha. Eller för att det känns pinsamt om det luktar eller hörs pruttljud. Eller för att man inte får gå ifrån på lektionerna. Om det är så kan du prata med din skolsköterska för att få hjälp att hitta en lösning. Sist men inte minst kan du röra på dig för då jobbar tarmarna bättre. Om det här inte hjälper finns speciella mediciner som gör bajset mjukare.