Om man plötsligt får ont i pungen kan en testikel ha vridit på sig. Det kallas för testikelvridning eller testistorsion. När testikeln vrider sig kommer det för lite blod och syre till testikeln. Då kan testikeln skadas. Vid en testikelvridning blir testikeln röd och svullen. Det gör ont när man känner på pungen. Ibland gör det så ont att man mår illa. Risken för att få testikelvridning ökar när man har kommit i puberteten.

Man kan också få i ont i pungen om ett litet bihang som sitter på själva testikeln har vridit sig. Eller om bitestikeln som sitter bredvid testikeln har blivit inflammerad. Om bitestikeln har blivit inflammerad kan pungen bli svullen och du kan känna dig sjuk och få feber.

Om du plötsligt får ont i pungen ska du söka sjukvård direkt. På sjukhuset kommer en läkare att undersöka dig genom att känna på pungen och testiklarna med sin hand. Du kan också få lämna blodprov och urinprov och undersöka pungen och testiklarna med ultraljud. Om det visar sig att smärtan i pungen beror på att testikeln har vridit sig måste du opereras snabbt. Under operationen får du sova och känner inget alls.