RS-virus märks genom att man blir snuvig och täppt i näsan. Man känner sig hängig och kan få feber. Efter några dagar kan man få en envis hosta som stannar kvar i ett par veckor. Det är jobbigt förstås, fast inte farligt om man är stor. Men för riktigt små bebisar kan RS-virus faktiskt vara farligt. De kan få svårt att andas och behöva ligga på sjukhus.

Nästan alla förkylning beror på virus. RS-virus är just ett sådant förkylningsvirus. Det heter egentligen respiratoriskt syncytial virus men det är krångligt att säga så därför förkortar man det till RS-virus.

Virus smittar. Allra mest smittar man i början när man just har blivit sjuk. En person som har fått RS-virus kan nysa eller hosta ut smådroppar av spott. Viruset finns i dropparna. De är så små att de liksom svävar i luften en stund. Då kan andra personer andas in dropparna och bli smittade av viruset. Och om ett litet barn har RS-virus och suger på en leksak så kommer det spott – med virus i – på leksaken. Viruset kan sedan finnas kvar på leksaken i flera dagar. Om någon annan sedan tar på leksaken kan viruset fastna på personens händer. När personen sedan kliar sig i ögonen, eller i näsan, kan viruset åka in i kroppen den vägen.

När man hostar, nyser och snorar är det svårt att veta om det beror på just RS-virus eller något annat förkylningsvirus. Därför ska man aldrig träffa en liten bebis om man känner sig det minsta hängig. För om det skulle vara RS-virus kan ju bebisen bli jättesjuk.

Om en liten bebis kommer in till sjukhuset och har svårt att andas kan bebisen få ta ett prov i näsan och halsen. Provet tar man med en mjuk liten pinne. Då får man ut lite spott och snor och tittar på det i ett mikroskop. Då kan man se vilket sorts virus det är.

Om du har fått en förkylning finns det flera saker som du göra för att må bättre. Du kan till exempel dricka mycket. Vätska gör nämligen att slemmet i halsen, och snoret i näsan, blir mindre segt och går lättare att hosta upp eller fräsa ut. Om du har feber är det särskilt viktigt att dricka mycket. För om du har feber blir du lättare uttorkad. Därför behöver man fylla på med vätska. Drick ofta och lite i taget. Om du har ont i halsen kan det vara skönt att dricka något som är varmt. Eller att äta något som är kallt som till exempel isglass.

När du är förkyld ska du tvätta händerna ofta. För rena händer sprider inte viruset vidare. Och du ska stanna hemma. Då får du vila upp sig och smittar inte andra.

Frågor och svar

Hosta