En förkylning brukar börja med att man blir snuvig och nyser. Först är snoret rinnigt. Sedan blir det tjockt, segt och det kan vara gult, grått eller grönt. Näsan kan bli täppt och ibland får man hosta. Det kan irritera i halsen och göra ont när man sväljer. Man kan få ont i huvudet, ont i örat och få feber också.

En förkylning beror nästan alltid på något virus. Och virus smittar. Allra mest smittar man i början, när man just har blivit förkyld. En person som är förkyld kan nysa eller hosta ut små droppar av spott. I dropparna finns virus. Dropparna är så små att de liksom svävar i luften en stund. Då kan andra personer andas in dem och bli smittade. Och om ett litet barn har förkylning och suger på en leksak så kommer det spott – med virus i – på leksaken. Viruset kan sedan finnas kvar på leksaken i flera dagar. Om någon annan sedan tar på leksaken kan viruset fastna på personens händer. När personen sedan kliar sig i ögonen, eller i näsan, kan viruset åka in i kroppen den vägen – smittad!

När man blir förkyld blir man svullen i halsen och näsan. På insidan av halsen och näsan finns ett slags tapet som kallas slemhinna. Slemhinnan är lite lagom slemmig. När man andas in damm, virus och bakterier fastnar de i slemmet. Sedan kan man hosta upp, fräsa ut eller svälja slemmet. Då försvinner dammet, viruset eller bakterierna ut ur kroppen. När man är förkyld funkar inte slemhinnorna lika bra som vanligt. Då är det lättare för virus och bakterier att komma in i kroppen, och man kan känna sig täppt. Man kan känna sig täppt i öronen också. För mellan halsen och örat finns en liten gång som heter örontrumpeten. I den finns också slemhinna som kan bli svullen. Då kan man få ont i örat och man kan höra lite sämre när man är förkyld.

Vanliga förkylningar går över av sig själva. De första två dagarna av förkylningen brukar kännas värst. Sedan kan man fortsätta att vara lite snuvig och hostig i en eller två veckor. Sedan blir man frisk igen. Men om förkylningen inte vill gå över utan blir värre och värre, ska man kontakta sjukvården. För då kan man ha råkat ut för något annat än en förkylning.

Om du har fått en förkylning finns det flera saker som du göra för att må bättre. Du kan till exempel dricka mycket. Vätska gör nämligen att slemmet i halsen, och snoret i näsan, blir mindre segt och går lättare att hosta upp eller fräsa ut. Om du har feber är det särskilt viktigt att dricka mycket. För om du har feber blir du lättare uttorkad. Därför behöver man fylla på med vätska. Drick ofta och lite i taget. Om du har ont i halsen kan det vara skönt att dricka något som är varmt. Eller att äta något som är kallt som till exempel isglass.

När du är förkyld ska du tvätta händerna ofta. Och du ska stanna hemma. Då får du vila upp sig och smittar inte andra.

Frågor och svar

Bakterier och virus

Frågor och svar

Hosta