Hosta är en reflex som kommer när luftvägarna vill bli av med något som irriterar. Det kan till exempel kan vara virus, bakterier, damm, pollen, slem eller rök. Eller något man har satt i halsen. Så här går det till. Luftvägarna skickar signaler till hjärnan. Hjärnan talar om för musklerna i magen och bröstkorgen att de ska dra ihop sig. Då trycks luften upp i små stötar. Man hostar!

Hosta hör ofta ihop med snuva, feber och ont i halsen. Ofta blir hostan värre på natten. Det beror på att lungorna inte arbetar på samma sätt när man ligger ned. Hostan kan också bli värre när man rör på sig.

Om du hostar väldigt länge utan att veta varför ska du kolla upp det. För att ta reda på vad hostan beror på kan du behöva göra olika undersökningar. Det kan vara blodprov, röntgenundersökningar och olika tester på lungorna och andningen.

Hosta som beror på förkylning går över av sig själv. Ibland kan hostan finnas kvar i fler veckor även om du känner dig frisk. Det är helt normalt. Det beror på att det kan ta lång tid för luftvägarna att bli som vanligt igen.

Du kan göra saker för att hosta mindre. Du kan vila, dricka mycket och undvika rök och annat som irriterar luftvägarna. Ibland blir hostan bättre om du lägger ett par extra kuddar under huvudet när du sover. Då samlas inte lika mycket slem i luftvägarna.

Om hostan är väldigt jobbig kan du behöva hjälp. Då finns olika mediciner som du kan äta eller andas in. Om du behöver medicin ska du alltid be en vuxen om hjälp så att du tar rätt medicin och lagom mycket.

Frågor och svar

Bakterier och virus

Frågor och svar

Hosta