Cystisk fibros

Cystisk fibros är en sjukdom som gör att slemmet som finns på slemhinnorna i kroppen blir tjockt och segt. Då blir det jobbigt att hosta och lungorna kan må dålig. Man kan också få näringsbrist. Det finns många saker man kan göra för att må bättre.

Slem låter ju lite slemmigt.

Men slem är bra och behövs. Det finns massor av slemhinnor i kroppen. De är som ett slags tapeter på insidan av till exempel näsan och halsen. Slemhinnorna behöver vara lagom slemmiga för att otäcka virus och bakterier ska fastna där och inte åka vidare in i kroppen. Om man har cystisk fibros är slemmet för tjockt och fungerar inte som det ska.

Det finns mycket slemhinnor i lungorna.

När slemmet i lungorna är segt och tjockt blir det svårt att hosta upp. Då får man lätt lunginflammation och inflammation i luftvägarna. Det finns mycket slemhinnor i magsäcken och tarmarna också. Därför märks cystisk fibros även där. När slemmet blir för tjockt får magen och tarmarna svårt att ta hand om maten. Då får kroppen inte den näring som behövs för att man ska växa ordentligt och gå upp i vikt. Man kan få ont i magen och förstoppning som betyder att bajset är hårt. Bajset kan lukta riktigt illa. Cystisk fibros gör också att man får extra mycket salt i sitt svett.

Cystisk fibros är en sjukdom som man föds med.

Den är ärftlig och det betyder att man har fått sjukdomen från sina föräldrar. Hos de allra flest märks sjukdomen redan när man är väldigt liten. En del mår ganska bra ända till de blir tonåringar eller vuxna och upptäcker alltså sjukdomen senare i livet.

För att veta om du har cystisk fibros behöver du göra flera undersökningar i sjukvården.

Till exempel får du ta prov på ditt svett, blodprov och bajsprov.

Cystisk fibros är en sjukdom som du har hela livet.

Men det finns många saker du kan göra för att må bättre. Till exempel kan du andas in medicin som gör att slemmet i lungorna går lättare att hosta upp. Om du har fått bakterier i luftrören och lungorna kan du få en medicin som heter antibiotika. Den dödar bakterierna. En annan bra sak är att det hjälper att röra på sig. Du kan till exempel hoppa studsmatta, springa eller träna på andra sätt som du gillar. För när du rör på dig lossnar slemmet i lungorna och går lättare att hosta upp. Du kan också få hjälp av en dietist. Det är en person som är expert på mat och näring. Dietisten kan berätta vad du ska äta för att få i dig så bra näring som möjligt.

Vad betyder egentligen ... ?

Bakterier är supersmå och består bara av en enda cell. De flesta bakterier är inte farliga. Många är faktiskt bra för oss! Vi har till exempel snälla bakterier i munnen och magen som hjälper till att smälta maten. Men det finns också elaka bakterier som kan göra oss sjuka. Av sådana bakterier kan man få många olika sjukdomar som exempelvis urinvägsinfektion, halsfluss eller scharlakansfeber. En del elaka bakterier kan smitta. Det betyder att de sprider sig så att fler blir sjuka. Smittsamma bakterier kan finnas i en sjuk persons spott, snor, sår eller bajs. De kan också finnas i smutsigt vatten.

Virus är pyttepyttesmå. De tar sig in i kroppens celler. Där gör de nya virus som sprider sig i kroppen. Av virus kan man till exempel få förkylning, influensa eller vattkoppor. Virus är smittsamma. Det betyder att de sprider sig så att fler blir sjuka.

Immunförsvaret skyddar kroppen från elaka bakterier, virus, svampar och parasiter som kan göra oss sjuka. En viktig del av immunförsvaret är de vita blodkropparna. De fungerar som kroppens soldater och finns i blodet.

Om ett virus kommer in i kroppen skyndar sig de vita blodkropparna dit. De fångar viruset och tar det till en lymfkörtel. Där undersöker de hur viruset ser ut och tillverkar ett vapen mot det. Det vapnet kallas antikropp. Lymfkörtlarna skickar sedan ut massor av antikroppar i blodet. När antikropparna hittar fler sådana virus sätter de sig fast på dem som små flaggor. Flaggan visar andra vita blodkroppar att de ska attackera.

De vita blodkropparna går då till attack och dödar alla virus som har en antikropp på sig. När de vita blodkropparna har dödat alla virus blir man frisk igen. Det bästa är att immunförsvaret minns viruset. Om samma virus försöker smitta dig igen vet lymfkörtlarna direkt vilket vapen de ska använda. Då kan de vita blodkropparna börja kämpa direkt!

En gen är en liten instruktion som finns i varje cell i kroppen. Genen fungerar ungefär som en receptbok. Receptet talar om hur cellen och kroppen ska växa och fungera. Ibland kan det tyvärr finnas recept på sjukdomar i receptboken. Då kan man få den sjukdomen någon gång under livet. Man säger att sjukdomen är ärftlig eftersom man har ärvt den av sina föräldrar. Man får hälften av sina gener från mamman. De generna kommer från mammans ägg. Andra hälften av generna får man av sin pappa. De kommer från pappans spermier.

Ärftlighet betyder att vi får vissa saker från våra föräldrar. Om din mamma till exempel har bruna ögon kanske du också får bruna ögon. Vi kan också ärva sjukdomar. Så ärftlighet handlar om att vi får med oss olika saker från våra föräldrar när vi föds. Det kan vara både bra och dåliga saker.

En infektion betyder att något har kommit in i kroppen och gjort dig sjuk. Det kan vara bakterier, virus, svampar eller små parasiter. De tar sig in i kroppen genom öppningar som till exempel genom ett sår, munnen, näsan eller urinröret. Sjukdomar som beror på bakterier, virus, svampar eller parasiter kallas infektioner. Exempel på infektioner är urinvägsinfektion, influensa, vattkoppor, lunginflammation, fotsvamp och skabb.

Svampar finns alltid på huden, i munnen, i tarmarna, på snoppen och i snippan. Det har alla och det är inte farligt. Svamparna är pyttesmå. Oftast har de bara en enda cell i sin kropp. Man brukar inte märka svamparna men om något händer så att de blir för många brukar det klia och svida. Ibland går det över av sig själv. Ibland behöver man medicin.


Parasiter är små varelser som lever på eller i någon annans kropp. Huvudlusen är ett exempel på en parasit. Lusen bor i människors hår och lever på att dricka människors blod. Springmask är en annan parasit som vill bo i människans tarm. De lever på att äta vitaminer och mineraler från maten som åker genom tarmen. Det finns många olika sorters parasiter. En del parasiter kan leva i kroppen utan att man märker dem. Andra mår man dåligt av.


Smitta betyder att en sjukdom sprider sig så att fler blir sjuka. En person som till exempel har halsfluss kan nysa och hosta ut halsflussbakterier i luften. Sedan kan andra personer andas in halsflussbakterierna och bli sjuka. Då har de blivit smittade.


Inflammation är kroppens sätt att försvara sig. Om ett virus, en bakterie, en svamp eller en parasit kommer in i kroppen startar immunförsvaret en inflammation för att skydda dig. Då skickar kroppen ut ett ämne som heter histamin. Histamin gör att blodkärlen blir större. Det är bra för då kan de vita blodkroppar komma fram snabbare. De vita blodkropparna finns i blodet och är kroppens soldater. De attackerar det som gör dig sjuk. När blodkärlen blir större kan det göra lite ont, kännas varmt, svullet och huden kan bli röd. Det är så kroppen visar att du har en inflammation och att immunförsvaret jobbar för att göra dig frisk igen.


Var är lite gult och kladdigt. När immunförsvaret slåss mot en infektion kan det bli var. Var består av vita blodkroppar och av bakterier eller virus som har dött. Var visar alltså att det pågår ett krig mellan vita blodkroppar och bakterier eller virus.


Körtlar tillverkar olika saker som behövs i kroppen. Det finns till exempel svettkörtlar som tillverkar svett. Och spottkörtlar som tillverkar spott. Och tårkörtlar som tillverkar tårar. Det finns talgkörtlar som gör talg så att huden håller sig mjuk. Bukspottskörteln gör insulin som behövs för att cellerna ska kunna ta emot energi. Andra körtlar hjälper immunförsvaret. Sådana körtlar finns bakom näsan och på andra ställen i kroppen.


Lymfkörtlar är en viktig del av immunförsvaret. De skyddar kroppen från virus, bakterier och annat som kan göra oss sjuka. Lymfkörtlar finns på många ställen i kroppen som till exempel under hakan, på halsen, i nacken, bakom öronen, i armhålorna och i magen. De ser ut som små bönor. De minsta är bara två millimeter, och de största är ungefär två centimeter. När du till exempel blir förkyld jobbar lymfkörtlarna extra hårt. Det är för att många vita blodkroppar kommer dit. De vita blodkropparna är kroppens soldater. De fångar förkylningsvirus och tar dem till lymfkörtlarna. Där undersöker de hur viruset ser ut och tillverkar vapen mot det. Det vapnet kallas antikropp. Lymfkörtlarna skickar sedan ut massor av antikroppar i blodet. När antikropparna hittar fler virus sätter de sig fast som små flaggor på dem. Flaggan visar andra vita blodkroppar att de ska attackera viruset. De vita blodkropparna dödar alla virus som har en antikropp på sig. När det är klart blir du frisk igen. Man kan alltså säga att lymfkörtlarna är små fabriker som gör vapen för att bekämpa sjukdomar. När lymfkörtlarna jobbar hårt kan de bli svullna och ömma. Då känns de som små kulor under huden. Det är helt normalt och betyder att immunförsvaret gör sitt jobb!


Vill du veta mer?

Snabba frågor - Snabba svar

Frågor och svar

Ärftlighet och gener

Frågor och svar

Smittor och immunförsvar

Det finns ytterligare 7 frågor och svar om Smittor och immunförsvar

Frågor och svar

Lungor och luftvägar

Lär dig mer om lungor och luftvägar

Länktips

  • Riksförbundet Cystisk Fibros

    Riksförbundet Cystisk Fibros

    Riksförbundet Cystisk Fibros arbetar för att alla som har cystisk fibros, eller primär ciliär dyskinesi, ska få ett friskare liv. De jobbar för att vården ska bli ännu bättre för dem som har de här sjukdomarna. De hjälper också familjerna.

    www.rfcf.se/