Luftrörskatarr ger hosta som känns långt ned i luftrören. Ibland kan det göra ont i bröstet när man hostar. Det kan vara en torr rethosta men ofta är hostan slemmig. Slemmet kan göra så att det piper och känns tungt att andas. Man kan också få ont i halsen, ont i musklerna, feber och snuva. Alla kan få luftrörskatarr men barn är mer känsliga. Det beror på att barns luftrör är smalare och mjukare än vuxnas. Luftrörskatarr heter också bronkit.

Luftrörskatarr beror på att luftrören, som går ned till lungorna, har blivit inflammerade av ett virus eller en bakterie. Då blir slemhinnorna inuti luftrören svullna och slemmiga. Och då blir det trångt. Luften får svårare att komma fram och det känns tungt att andas. Speciellt svårt blir det att andas ut.

Luftrörskatarr brukar gå över av sig själv på två eller tre veckor. Men om du har svårt att andas ska du kontakta sjukvården. Då kan du få andas medicin som gör att luftrören mår bättre och då kommer luften fram lättare. Du kan också få lämna blodprov för att se om luftrörskatarren beror på en bakterie. I så fall kan du få en medicin som tar död på bakterier. Sådan medicin heter antibiotika.

Frågor och svar

Bakterier och virus

Frågor och svar

Feber

Frågor och svar

Hosta