Lunginflammation är besvärligt. Det kan göra ont i halsen. Det kan göra ont att andas djupt. Det kan göra ont att hosta. Det är också vanligt att man får hög feber och frossa. Frossa betyder att man ryser och darrar i hela kroppen. Man kan även få ont i magen, kräkas, bli blek och andas snabbt och pipigt. Lunginflammationen kan finnas i en lunga eller i båda lungorna samtidigt. Om inflammationen finns i båda lungorna heter det dubbelsidig lunginflammation.

Ofta börjar en lunginflammation som en vanlig förkylning. Men istället för att gå över blir den värre. Boven i dramat är ofta en bakterie som har tagit sig ned i lungorna. Men ibland kan lunginflammationen bero på ett virus.

Om du tror att du har lunginflammation ska du kontakta sjukvården. Då får du lämna blodprov. Och mäta hur mycket syre du har i blodet. Man mäter syrehalten genom att sätta en liten grej på ditt finger. Du kan också få röntga dina lungor. Om det visar sig att lunginflammationen beror på en bakterie får du en medicin som heter antibiotika. Den dödar bakterierna. Ibland behöver doktorn veta vilken bakterie det är som bråkar i dina lungor. I så fall får du lämna ett prov från halsen. Provet tar man med en liten bomullspinne.

Om lunginflammationen beror på ett virus så finns det ingen medicin mot viruset. För antibiotika hjälper inte mot virus. Men det finns annat som kan göra att du mår bättre under tiden kroppens immunförsvar tar hand om viruset.

Om det gör ont i lungorna och kroppen kan du behöva mediciner. Om du behöver medicin ska du alltid be en vuxen om hjälp så att du tar rätt medicin och lagom mycket.

Om du har väldigt svårt att andas kan du behöva åka till sjukhuset. Där kan du få medicin som gör dina luftrör större. Då känns det lättare att andas. Du kan också få andas in extra frisk luft som kallas syrgas.

Frågor och svar

Bakterier och virus

Frågor och svar

Immunförsvar

Frågor och svar

Feber

Frågor och svar

Hosta