En inflammation i hjärnan kan man få om hjärnan har angripits av virus eller bakterier. Om inflammationen sitter i hinnorna som finns runt omkring hjärnan och ryggmärgen heter det en hjärnhinneinflammation eller meningit. Om själva hjärnan har blivit inflammerad heter det hjärninflammation eller encefalit.

Det vanligaste är att inflammationen beror på ett virus, till exempel TBE som man kan få genom ett fästingbett. När inflammationen i hjärnan beror på en bakterie är det också vanligt att man har blivit smittad genom ett fästingbett. Då heter bakterien borrelia. Som tur är kan man vaccinera sig mot många virus och bakterier som kan ge hjärnhinneinflammation och hjärninflammation. Om du har symptom som liknar en inflammation i hjärnan ska du söka sjukvård direkt.

För att ta reda på om du har fått en inflammation i hjärnan behöver en doktor undersöka din hjärna och dina nerver. Då tittar doktorn på hur du kan göra olika rörelser och ställer frågor till dig. Doktorn undersöker dina ögon genom att lysa med en liten lampa i dem. Då ser doktorn om ögonen reagerar normalt. Doktorn kontrollerar om du är stel i nacken. Det görs genom att testa om du kan sätta hakan mot bröstet utan att det tar emot eller gör ont.

Du kommer också att behöva ta prov både på blodet och på vätskan som finns utanför ryggmärgen. Ett sådant prov heter lumbalpunktion. Provet som tas med ett litet stick långt ner i ryggen kan ta reda på om inflammationen beror på bakterier eller virus. Innan sticket får du bedövningssalva på ryggen. Då känns sticket mindre. Du kan också behöva ta kort på huvudet för att doktorn ska kunna se hur det ser ut inuti. Det kallas datortomografi eller magnetröntgen.

Om inflammationen beror på bakterier behöver du få en medicin som heter antibiotika. Medicinen tar död på bakterierna. I början behöver medicinen ges direkt in i blodet. Då får du stanna kvar på sjukhuset för att få en liten plastslang insatt i ett blodkärl. I plastslangen får du sedan medicinen flera gånger om dagen. Om du har hög feber och väldigt ont i huvudet kan du också behöva få mediciner som minskar smärtan och febern. När du mår bättre kan du ta medicinen i munnen istället för i blodet.

Frågor och svar

Huvudvärk

Frågor och svar

Hjärnhinneinflammation