Öroninflammation

Öroninflammation börjar ofta med en förkylning och sedan börjar det göra ont i örat. Man kan få feber.

Öroninflammation brukar göra mest ont när man ligger ned. Ibland får man lock för örat och hör sämre. Det kan rinna ut lite vätska ur örat. En öroninflammationen brukar komma snabbt. Därför säger man akut öroninflammation eller akut otit. Som tur är brukar det också gå över ganska snabbt. Redan efter några dagar.

Öroninflammation beror på att det har kommit in virus eller bakterier i örat. Så kan det bli när man andas in virus och bakterier som finns i luften. För att fatta hur allt hänger ihop måste man börja i näsan och halsen. På insidan av näsan och halsen finns en slags tapet som kallas för slemhinna. Slemhinnan är lite lagom slemmig för att otäcka virus och bakterier ska fastna där och inte åka vidare in i kroppen. När man är förkyld blir slemhinnorna svullna och funkar sämre. Det gör att virus och bakterier kan åka vidare med luften ända upp i öronen. Luften åker från halsen till örat genom en gång som heter örontrumpeten. När viruset och bakterierna har åkt upp till örat kan man få öroninflammation. Då får man var i örat. Var är vitt och kladdigt. Trumhinnan som är en liten vägg inne i örat blir röd och tjock. Då känns det svullet och gör ont. Ibland kan trumhinnan spricka av en öroninflammation. Det låter läskigt men den läker ihop av sig själv.

För att veta om du har en öroninflammation behöver du gå till doktorn. Doktorn tittar in i ditt öra med en liten kikare och en liten ficklampa. Doktorn kan också vilja undersöka om trumhinnan rör sig bra eller om den är svullen och stel. För att göra det blåser doktorn in lite luft i ditt öra med hjälp av en slags ballong. Ibland vill doktorn kolla trycket inne i örat också. Då får du ha en mjuk liten propp i örat. Proppen kopplar doktorn till en apparat. Apparaten tutar och låter lite men det gör inte ont. Om doktorn ser att din trumhinna redan har spruckit kan du behöva komma tillbaka när du har blivit frisk. Då tittar doktorn i ditt öra igen för att kontrollera att trumhinnan har läkt och fungerar som den ska. Du får också undersöka din hörsel.

En öroninflammation går oftast över av sig själv. Men om inflammationen beror på envisa bakterier kan du behöva få medicin. Sådan medicin heter antibiotika och dödar bakterier. Efter en förkylning eller en öroninflammation kan det ibland samlas lite vätska i örat. Det beror på att det har varit svullet. Det kan kännas som att man har lock för örat och man kan höra lite sämre. Det är inte farligt och går över av sig själv.

Det finns flera saker du kan göra själv när du har öroninflammation. Om du håller huvudet högt blir det mindre svullet i näsan och öronen. Då gör det mindre ont. Ett tips är därför att ha en extra kudde under huvudet när du ska sova. Det kan också vara skönt att använda nässprej när det är som värst. Men tänk på att inte använda nässprej i mer än tio dagar. Gör du det kan du bli ännu mer täppt och svullen i näsan och öronen. Försök att inte få vatten i öronen när du har som mest ont. Bada inte i bassäng, sjö eller hav när du har öroninflammation. Använd fetvadd eller öronproppar när du känner dig bättre och det är dags att ta en dusch eller bad.

Om du får öroninflammationer ofta kan du behöva operera in ett litet rör i örat. Röret gör så att vätska och luft kan rinna ut ur örat. Då kommer du att höra bättre och inte få öroninflammation så ofta. Under operationen kommer du att få sova med hjälp av narkos och känner ingenting. Det gör inte ont att ha ett rör i örat.

Frågor och svar

Var

Frågor och svar

Bakterier och virus

Frågor och svar

Förkylning

Lär dig ännu mer

  • Narkoswebben

    Narkoswebben

    Narkoswebben är en webbplats där barn, ungdomar och närstående kan lära sig mer om hur det är att vara på sjukhus och vad som händer före, under och efter narkos och operation.

    www.narkoswebben.se/